horror az ingatlanpiacon

2019.07.12. 14:00

Az eladók vérszemet kaptak: horror áron kínálják a lakásokat és házakat

A családtámogatási kedvezmények még jobban felhúzták az ingatlanok árát, az ingatlantulajdonosok már a csokos vásárlókat várják.

Hegyi Erika

A falusi csok kedvező hatással lesz a kisebb települések ingatlanpiacára, véli a szakember (illusztráció)

Fotó: Bujdos Tibor

A július 1-jétől elérhető családtámogatási kedvezményeket igénybe vevő házaspárok még meg sem jelentek az ingatlanpiacon, a lakások és házak ára azonban már most a fellegekben jár. Jön a kibővített csok, a falusi csok és a babaváró hitel: a legjobban azok a fiatal házasok járnak, akik legalább 3 gyermeket terveznek.

Az ingatlaneladással foglalkozók szerint az árnövekedés folyamatos volt az elmúlt években, ami annak is köszönhető, hogy fellendült a gazdaság, Miskolc gazdasági helyzete is javult, és több lett a munkahely. A megyeszékhelyen jelenleg a jó állapotban lévő, 50 négyzetméteres panellakásokat 13–15 millió forintért kínálják, a családi házakat pedig, amelyek néhány éve 21–25 millióért keltek el, most 30 millióért szeretnék eladni. Az állami támogatások a kisebb települések ingatlanárait is felhúzták, de az irreálisan drágán kínált házak valószínűleg nem találnak vevőre. Jellemző, hogy a városoktól messze fekvő kistelepülésekre nem szívesen költöznek.

Megnőtt a kereslet

– Az ingatlanárak az egekben, a kereslet megnőtt, de üzletkötés nem sok történt a nyáron – vázolta Szabó István, a Doxabi Ingatlan ügyvezetője. – Ennek főleg az az oka, hogy az eladók vérszemet kaptak, úgy gondolják, hogy a támogatások miatt horror pénzért is el tudják adni a lakásukat. Van olyan panellakás Miskolcon, melynek 300 ezer forint négyzetmétere. Ami olcsóbb, az lepukkant. És az árak folyamatosan emelkednek, bár az utóbbi egy évre is ez volt a jellemző. Úgy tűnik, az eladók nem akarják lejjebb engedni a tarifát, pedig ezek az árak irreálisak. A családi házak értéke kicsit később kezdett emelkedni, de mára ezek is elérték az irrealitás küszöbét. Egy ’60-as években épült, 150 négyzetméteres házért elkérnek 35-40 millió forintot, és még rá kellene költeni 10–20 milliót – sorolja Szabó István. Hozzátette: olyanok is vannak, akik korábban befektetésként vásároltak ingatlant, most pedig jó pénzért szeretnék azt értékesíteni. Sőt, most még azok is eladáson gondolkodnak, akiknek eredetileg nem is volt ilyen szándékuk.

Az ügyvezető szerint az árak nem mennek lejjebb, a vásárlók kénytelenek lesznek megfizetni, akár hitel segítségével is. A kisebb településekre pedig az a jellemző, hogy Miskolc közelében szívesen vásárolnának ingatlant az emberek, de itt is drágák lettek a házak. Az elnéptelenedő falvakba azonban nem szívesen költöznek, hisz messze a megélhetés.

– A miskolci ingatlanok értékét az is növelte, hogy több lett a városban a munkahely. Sokan albérletet vettek ki, de segítenek a nagyobb vállalatok munkásszállói is – mondta az ügyvezető.

Igazodnak az árak

Demeter Tibornak, a Demeter Ingatlan ügyvezetőjének is az a tapasztalata, hogy a július elsejétől elérhető kedvezmények még nem lendítettek az ingatlanpiacon, de nagy a várakozás, mert a támogatások kedvező hatással lesznek az üzletkötésekre. Megjegyezte, a babaváró hitel szabad felhasználású, így azt nem biztos, hogy ingatlanra költik majd a házaspárok.

– Szerintem kell néhány hónap, és akkor már megjelennek az ingatlanpiacon azok is, akik a családtámogatási kedvezménnyel szeretnének lakáshoz jutni. Az árak azonban nőnek. Nem kimondottan az állami támogatások miatt, hanem azért, mert működik a pszichológia. Az eladók úgy gondolkodnak: van most pénz bőven, biztosan megveszik a lakást magas áron is. Úgy vélem, az árak szépen igazodni fognak a kereslethez, mert ha nem lesz vevő a drága ingatlanokra, akkor a tulajdonosok kénytelenek lesznek engedni belőle. Az ingatlanok ára egyébként azért nőtt folyamatosan, mert fellendült a gazdaság, Miskolc gazdasági helyzete is javult, több a munkahely – sorolta Demeter Tibor, hozzátéve: a falusi csok kedvező hatással lesz a kisebb települések ingatlanpiacára, a támogatás árfelhajtó hatása már érezhető. Várhatóan azonban csak a reális áron kínált házak kelnek majd el – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában