oltani vagy nem oltani?

2019.07.28. 10:00

A védőoltás mellett voksolnak a magyarok

A világon kevés ország van, ahol ilyen magas a támogatottsága.

Pap Gyula

Kellemetlen, de hasznos

Forrás: Dreamstime

A magyarok elsöprő többsége a védőoltások mellett áll – derült ki a Századvég Gazdaságkutató Zrt. közvélemény-kutatásából. Azt írták: a magyar lakosság kulcsfontosságúnak tartja a védőoltások alkalmazását, különösen a kisgyerekek esetében.

Elenyésző kisebbség

A felmérés eredményei szerint a válaszadók 74 százaléka nélkülözhetetlennek tartja a védőoltásokat az egészségmegőrzés szempontjából, további 15 százalékuk pedig inkább egyetért, mintsem nem ért egyet használatukkal. Ettől eltérő véleményt a megkérdezettek elenyésző része, mindössze 9 százaléka képviselt. A lakosság még fontosabbnak ítéli a védőoltásokat a gyermekek esetében: a megkérdezettek 93 százaléka tartja indokoltnak, hogy a gyermekek védőoltására minél hamarabb sor kerüljön, és pusztán 5 százalékuk vélekedik másképpen – írták.

„A világon kevés ország van, ahol ilyen magas a támogatottsága a védőoltásoknak” – fejezi ki elégedettségét dr. Török Lajos házi gyermekorvos. – Világszerte fel-fellángolnak hisztériakeltések, ellenkampányok, ezek elsősorban bizonyos vallási gyökerekre vezethetők vissza. Évtizedeken keresztül tartó felvilágosító munka eredménye ez a magas elfogadottság, melyet a védőnők, orvosok végeztek.

„Természetesnek veszem, hogy a gyerekek kapják meg a megfelelő védőoltásokat, szükségesnek tartom a betegségek megelőzéséhez – fejti ki Hajdu Viktória. – Annak ellenére, hogy nálunk például a lányomnál az első védőoltás enyhe allergiás reakciót váltott ki, úgyhogy a következőt már kórházi körülmények között tartottuk célszerűnek beadatni. Jól is működtek az oltások, semmilyen komolyabb betegség nem zavarta a gyerekek fejlődését.”

Egyetértenek

A válaszadók 91 százaléka egyetért azzal, hogy a kormányzat 2019 őszétől kötelezővé teszi a gyermekek bárányhimlő elleni védőoltását, és pusztán 7 százalékuk nem támogatja az intézkedést.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. közvélemény-kutatása 2019 júniusában készült 1000 felnőtt lakos személyes számítógépes megkérdezésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában