Miskolc

2019.06.22. 13:00

Vizsgálták a vizet

A vizsgált források legnagyobb részénél nem volt gond a vízminőséggel.

Bájer Máté

Az első helyezett ongai Görgei Artúr általános iskola

Fotó: Kozma István

A vízvezetékek nélküli világban természetes dolog volt, hogy az ember a források vizével csillapította a szomját. Manapság azonban már gyanús szemmel nézünk az olyan folyadékra, ami nincsen palackozva. A kérdés, hogy valóban van-e okunk a gyanakvásra. A válasz a „Csak tiszta forrásból – Bükki források állapota Miskolc környezetében” projekt záróeseményén, a Szinva-forrásnál derült ki.

Zöld Forrás program

A miskolci Zöld Akció Egyesület, az Agrárminisztérium Zöld Forrás programjának támogatásával, 34 darab Miskolc környéki forrás vizének vízkémiai vizsgálatát végezte el. 8 forrás esetében bakteriológiai vizsgálat is készült.

Bükki források vízvizsgálata Szinva forrás
Fotó: Kozma István

„A Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának forrásvizsgálatát is alapul véve, a legnépszerűbb vagy éppen turisztikai táblákon ivásra javasolt források esetében steril gyűjtőedényekben vettünk vízmintákat. Ezeket a Mivíz Kft. akkreditált laborjában vizsgáltattuk meg. Legnagyobb részüknél nem volt gond a vízminőséggel” –nyilatkozta Demeter Zoltán, a Zöld Akció Egyesület vezetője.

A térség iskolái számára vetélkedőt hirdettek meg az esemény kapcsán, melyen 9 iskola vett részt.

Bükki források vízvizsgálata Szinva forrás
Fotó: Kozma István

„A fődíj egy nagy értékű vízvizsgálati koffer volt, amelyet az ongai Görgey Artúr általános iskola csapata nyert meg” – mondta Demeter Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában