Avasi templom

2019.06.20. 14:30

Megkezdődött a felújítás

Októberre lehet kész az avasi templom új tetőzete.

Tajthy Ákos

Felállványozták az avasi templomot

Fotó: Kozma István

Már az Erzsébet térről és a Művészetek Háza mellől is jól láthatók az avasi templom egy részét takaró állványok. A felújítás az elmúlt hetekben kezdődött, és rá is fér a műemléktemplomra, hasonló munkálatokat ugyanis utoljára 1982-ben végeztek rajta.

Lenne még feladat

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Miskolc–Avasi Református Egyházközség turisztikai forráshoz jutott, aminek nagy részét felújítási munkálatra fordították, az összeget a Tiszáninneni Református Egyházkerület kiegészítette. A beruházás részeként cserélik a templom zsindelyezését, javítják, illetve pótolják az ereszcsatorna-rendszert, és elvégzik az épület külső, statikus javításait is. Mindezen túl a több száz éves, maga nemében egyedülálló tetőszerkezet megtekintéséhez szükséges belső lépcső kialakítását.

– A munkák most értek látványos szakaszba, a belső térben már kibontották azt a falat, illetve falrészt, ahol a tetőtérbe vezető lépcsősor épül meg, kívül pedig a támpillérek javítását kezdték meg, ezért jelent meg az állvány az épületen – mondta el lapunknak Hangóné Birtha Melinda lelkipásztor.

A tetőfedés cseréje augusztusban kezdődik, és a zsindelyeket készítő erdélyi mesterember ígérete és reménye szerint októberben végezhetnek is ezzel a munkával.

Nászajándékukat adták

Ezek viszont csak a legsürgetőbb munkálatok, az épület teljes felújítására viszont az egyházközségnek nincs meg a teljes forrása. Éppen ezért – és erről korábban szintén írtunk már – jótékonysági estet tartottak és közadakozást indítottak, hogy bárki adakozhasson, aki szívügyének érzi az Avas és a város jelképének számító épület helyreállítását.

A lelkipásztor kiemelte, nagyon sok támogatást kaptak eddig a városlakóktól, sőt olyanok is voltak, akik egészen szívmelengető gesztust tettek feléjük.

– Nem olyan régen volt egy házasságkötés itt, a templomban, és a fiatal pár, aki egyébként is elkötelezett az avasi templom és a gyülekezet iránt, a teljes nászajándékukat, vagyis hétszázezer forintot ajánlott fel a további felújításokra – újságolta a lelkipásztor.

Az adományoknak mindenesetre lesz helye, hiszen cserére vár az elöregedett elektromos hálózat, hátravan a külső-belső vakolás, és a templom felé vezető, tragikus állapotban lévő lépcsősor felújítása is egyre sürgetőbb.

Aki segíteni szeretne

Az avasi templom felújítására létrehozott számlaszám: 11734004–25971791

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában