Állatvilág

2019.06.26. 18:00

Megelőzhető a férgesség

A szúnyogszezon, ha nem figyelünk oda, komoly veszélyt rejt magában kutyáinkra nézve.

Detzky Anna

Dr. Puskás Gábor

A mediterrán területekről olyan szúnyogfaj érkezett hazánkba, amely szívférgességet terjeszt. A megelőzés és gyógyítás lehetőségeiről dr. Puskás Gábor kamarai specialista állatorvost kérdeztük.

– Az apró vérszívók a száraz meleget kedvelik, ezért a nyári hónapokban jelennek meg. A klímaváltozás következtében Magyarországon is egyre melegebb az átlaghőmérséklet, ami magához vonzza a fertőzött szúnyogokat, amelyek szívférgességet terjesztenek. A déli államokban ez már régebb óta ismert betegség, de a magyar kutyás társadalom nagyon fél tőle, ezért fontosnak tartom, hogy megnyugtassunk mindenkit. Ma már nagyon jó védőoltások léteznek az élősködők ellen. Sőt, az aggódó gazdik gyors tesztet is kérhetnek, amivel egy csepp vérmintából laboratóriumi vizsgálatokkal kimutatható, hogy fennáll-e a fertőzés – mondja dr. Puskás Gábor.

Kedvencünk ritkán fertőz

A fertőzést az ember is elkaphatja, de az élősködők képtelenek kifejlődni teljesen a szervezetében.

– A szívférgességet egy fonálféreg, a dirofilaria immitis okozza. Végleges gazdája elsősorban a kutya, de macskákban, vadászgörényekben és más vadon élő ragadozókban is előfordulhat. Ennek a féregfajnak az a tulajdonsága, hogy fejlődésének egy bizonyos szakasza, körülbelül két hét alatt, csak a szúnyog szervezetében tud végbemenni. A szúnyogok pedig a vérrel szívják magukba a lárvákat, és adják tovább a következő megcsípett áldozatnak. A vemhes állatok a méhen keresztül is megfertőzhetik kölykeiket, valamint a lárvák vérátömlesztéssel is átvihetők egyik egyedről a másikra. A humán megbetegedések ugyan nem halálos kimenetelűek, mivel a féreg az emberben nem fejlődik ki teljesen, de a szívféreg a tüdőbe is bekerülhet, ahol gócos elváltozásokat okozva elpusztul. A felnőtt férgek kialakulása 6–9 hónapig tart, és 40 centi hosszúra is megnőhetnek. Egy gazdaállatban a számuk változó, de akár elérheti a több százat is, amely 5–7 évig fennmarad – magyarázta az állatorvos.

Ha már kedvencünknél tüneteket tapasztalunk, akkor minél előbb keressük föl az állatorvost.

– A betegség a kezdeti szakaszában gyakran tünetmentesen indul. A tünetek megjelenésének kezdete és súlyossága tükrözi a jelen levő kifejlett férgek mennyiségét. A féreg az érpályákban fejlődik ki spagettiszerűen. Sokáig nem okoz kárt, de akadályozza a vérkeringést. Minél több a kifejlett féreg, annál súlyosabb szív- és tüdőelváltozások lépnek fel. A betegség lehet heveny lefolyású is, de a krónikus formájával gyakrabban találkozunk. Ilyen esetben a szívbetegség tünetei tapasztalhatóak, mint a fáradékonyság, köhögés, ájulás, nehezített légzés, szapora lihegés, haspuffadás, fogyás, amely végső esetben a kutya halálát okozza – tudatta a specialista.

Oltás vagy féreghajtó

A kutyák számára is létezik szúnyog- és kullancsriasztó készítmény, amit alkalmazhatunk, de a legbiztosabb védelmet az oltás nyújtja.

– A szívférgességet sokkal egyszerűbb megelőzni, mint kezelni. Sétáltatás előtt mindenképpen érdemes védelmet biztosítanunk a vérszívók ellen kutyánknak, cseppek vagy tabletta formájában. Kombinációs készítmény alkalmazása a legjobb, ami légy, szúnyog, kullancs és bolha ellen is véd. Ezenkívül háromhavonta beadhatunk speciális féreghajtó tablettákat. Ha már megtörtént a baj, de még időben fölfedezzük, tehát még nem szaporodtak el nagyon a férgek a vérben, akkor sikeresen kezelhető a probléma gyógyszeres vagy műtéti eljárással. Ez azonban nagyon költséges, és az orvosi beavatkozás nem veszélytelen az állatokra nézve. Tehát minél később fedezzük fel a fertőzést, annál kisebb a gyógyulás esélye – hangsúlyozta dr. Puskás Gábor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában