Buli van!

2019.06.28. 07:30

Itt a Message To Hendrix

Péntek este a Gárdonyi parkban lehet élvezni a gitár forradalmárjának muzsikáját a legkiválóbb interpretálásban.

Message To Hendrix és Tátrai Tibor

Forrás: ÉM

2008-ban alakult a Message to Hendrix névre hallgató power trió, amely Jimi Hendrix korszakalkotó munkásságát varázsolja a szemünk elé. Az autentikus élmény mellett a srácok egyéniségüket is megcsillantva hozzák létre az improvizációkkal tarkított ütős produkciót. A trió hangzásvilága az első közösen zenélt percekben kialakult már: feszes tempók, harapós gitárriffek és magas fokon izzó energia az első daltól az utolsóig, mindez átitatva Jimi Hendrix szellemével.

Különleges, ritka alkalmakkor a fiúkkal fellép Tátrai Tibor, az ország legismertebb gitárosa is. Ilyen esemény lesz ma este Miskolcon a Gárdonyi parkban.

Inspiráló erő

„Miskolcon kapott el a gépszíj, mármint a gitár, a zene, mikor középiskolás lettem – mondja Petendi Tamás, az együttes gitárosa. – A kezdeti inspirációt családi részről kaptam, édesapám – aki a hatvanas években ugyancsak zenélt, és nem utolsósorban megemlítendő, hogy zenekarával az első Ki mit tud?-ot megnyerték 1962-ben – otthoni zongorázásokkal és gitározásokkal erős hatást gyakorolt rám. Hamar megkaptam az első gitáromat – ez nagyjából a középiskola első osztályára tehető –, és végleg el is dőlt számomra, hogy a gitározás életem végéig központi helyen lesz…”

„A legnagyobb inspiráló erőt mindmáig Jimi Hendrixtől kapom, és többek között ennek is köszönhető, hogy Tibusszal nagyon megtaláltuk a közös nevezőt, mivel ő is fanatikus Jimi-drukker. Nagyon boldog vagyok, hogy jó pár alkalommal zenélhettem már vele és az, hogy Hendrixszel kapcsolatban ezt nyilatkozta rólam, az rendkívül nagy büszkeséggel tölt el. Egyébként nagy tisztelője vagyok Tátrai Tibinek, gyerekkorom óta az egyik legnagyobb kedvencem – mondja Tamás. – Hendrixnél szerintem a legfontosabb, hogy a lényeget emeljük ki, azt, ami igazán fontos. Értem ezalatt például a megszólalást, ebben szeretek minél eredetibb lenni, minél autentikusabb eszközökkel operálni, gondolok itt a Marshall erősítőre vagy a Stratocasterre. A többi kütyü nem olyan fontos. Sosem tanultam meg egy az egyben a számait, nem ez a lényeg szerintem. Egyfajta keretként gondolok a játszott dalokra, amibe beletöltöm a saját energiáimat, és jól kitombolom magam benne. Talán ezért olyan sikeres a Message To Hendrix, mert nem másoljuk, hanem átszűrve magunkon létrehozunk valamit, ami hasonlít az eredetire, de nem ugyanaz. Ez a jellemző a többi zenekarom által játszott feldolgozásokra is.”

A zenekar célja minél több örömöt átélni a zene, a gitározás segítségével, sok nálam nagyobb tudású zenésszel együtt dolgozni, akiktől elleshetek fortélyokat, híres színpadokon fellépni és maradandót alkotni.

Végezetül álljon itt egy interjúrészlet, melyben Tátrai Tibor vall arról, hogy miért szeret fiatalokkal is zenélni:

„Nagyon jó érzés tehetséges fiatalokkal zenélni, engem is inspirálnak és nagy öröm, hogy sokan hívnak is. Élmény, és megtisztelő is! Látom rajtuk az örömöt, ha ott vagyok velük. Ez olyan nekik, mint mikor én Radics Bélával léphettem föl anno. A nagy öregek jelenléte mindig különleges alkalom a közönségnek és a zenészeknek is. Egyébként azt tapasztalom, hogy potyognak az égből a jó képességű fiatal zenészek. Ez köszönhető a Póka-iskolának és egyéb intézményeknek is. Úgy zenélnek, hogy tátott szájjal nézik őket!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában