művészeti oktatás

2019.06.18. 15:30

A művészet kinyitotta a határokat a miskolci Fazekas iskola számára

A miskolci Fazekas és négy külföldi iskola munkálkodik közösen a művészeti oktatás jegyében.

A Fazekas diákjai Görögországban

Forrás: Az iskolások fotója

Milyen szerepük van a művészeteknek a gyermekek fejlődésében, milyen hatással van életükre? Erre keresik a választ több európai ország (Észtország, Görögország, Olaszország és Portugália) iskoláival a Fazekas utcai általános iskola diákjai és tanárai.

– Néhány évvel ezelőtt iskolánk igazgatója, Cseke Gábor felvetette, milyen jó lenne, ha nemzetközi szinten is népszerűsíthetnénk kultúránkat, megmutathatnánk, milyen, és hogyan működik az oktatásban a Kodály-módszer, miért eredményesek a tanulásban a művészeti képzésben részt vevő gyerekek – mondta elöljáróban Lavotháné Horváth Ágnes, a projekt koordinátora. – Az Európai Tehetségpont cím birtokosaként, s mint komplex művészetoktatási intézmény nem volt nehéz partnereket találni a közös munkához. A projekt két éve alatt félévenként történik egy-egy partneriskola meglátogatása, ahol a diákok és az őket kísérő pedagógusok együtt tanulmányozzák az ott folyó művészeti munkát, részt vesznek többek között a tanórákon, kóruspróbákon, filmkészítő műhelymunkában, táncoktatáson. Új módszerekkel, eszközökkel ismerkednek meg – sorolja a koordinátor.

Hozzáteszi: a projektmunkából eltelt az első tanév, eddig egy görög és egy portugál iskola művészetoktatásába nyertek betekintést. A világörökség részét képező épített művészeti értékek megtekintése után lehetőségük volt csempét festeni, eredeti nyelven énekelni vendéglátóik népdalait, együtt táncolni, a digitális technika segítségével színpadi díszletet tervezni, filmet készíteni és sokat beszélgetni angolul.

A nagy találkozó

– Közösen megtervezett bábjaink, a múzsák segítenek minket terveink megvalósításában. A közös daltanulás, a közösen megvalósított díszlettervek, a közös színjátékpróbák mind-mind a végső célt szolgálják: 2020 júniusában a Fazekasban nagyszabású találkozó megszervezését, ahol az „Erasmus-kórus” (a Fazekas kórusával kiegészülve) előadja az utazások során megtanult dalokat, az „Erasmus-színjátszókör” (a Fazekas drámásainak és táncosainak bevonásával) bemutatja a közösen, angol nyelven megírt Travelling Storyt, melynek díszleteit a találkozások során a történet kibontakoztatásával együtt közösen álmodjuk meg, és a festészet tanszakos növendékek segítségével valósítjuk meg.

Nagy kihívás és nagy lehetőség ez számunkra, hiszen a tanulók a nemzetközi együttműködés után láthatják a befektetett munka eredményét, s részesei lehetnek egy olyan projektnek, melynek során igazi értéket teremtünk: a közös munka élményét. Nem utolsósorban átérezhetik a nyelvtanulás fontosságát – fogalmazott Lavotháné Horváth Ágnes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában