Miskolc

2019.05.16. 07:00

Tudást, erényt, közösséget szolgál…

Korszerű oktatási terekkel gyarapodott a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium.

Szaniszló Bálint

Ünnepélyes szalagátvágás (balról): dr. Kriza Ákos, P. Holczinger Ferenc és dr. Horváth Zita

Fotó: Kozma István

Dr. Ternyák Csaba egri érsek szentelte fel tegnap a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium oktatási­ infrastruktúra-fejlesztésének köszönhetően elkészült multi­funkciós közösségi teret, három szaktantermet és három egyéb oktatási célú közösségi termet.

Miskolcnak fontos, hogy magas színvonalon képzett fiatalok végezzenek a gimnáziumban. Dr. Kriza Ákos

Az iskolai és más nagyobb rendezvényeket befogadó épületet dr. Seregély István volt érsekről nevezte el az intézmény, az elkészült természettudományi laboratóriumok és közösségi termek dr. Velkey László professzor nevét viselik.

Pluszpénzekkel

A jezsuita rend a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium oktatási infrastruktúra-fejlesztésére nyert 567 millió forint vissza nem térítendő támogatást. Az elnyert összeget – a kivitelezési árak emelkedése miatt – 100 millió forinttal egészítették ki egyéb forrásból.

A projekt révén egy multifunkciós kreatív közösségi teret alakítottak ki, és az iskolakomplexum Szent József épületét két emelettel bővítették. Mindemellett újabb napelem-kapacitással is bővült az intézmény, amelynek révén csökken az energiafüggőség és így a fenntartási költség is.

A Szent József-épület első új emeletén három természettudományos tantermet alakítottak ki az ehhez szükséges szertárhelyiségekkel, laborasztalokkal és felszerelésekkel. A második új emeleten három tanteremméretű foglalkoztató, közösségi célú helyiséget alakítottak ki, míg az új szintekre való feljutáshoz külső lépcsőt, valamint belső lépcsőházat építettek meg. A labortermekhez immár egy új lépcsőjáró berendezés is rendelkezésre áll.

Az iskola folyamatos bővülésével párhuzamosan a diákság igényei is megnőttek. Az intézmény nem rendelkezik aulával, és az ünnepeken eddig kényszerűen használt Fényi terem a nagyobb összejövetelek befogadására nem alkalmas. Már évekkel ezelőtt felmerült az igény egy multifunkcionális terem kialakítására. A most elkészült multifunkcionális közösségi tér a jövőben egyrészt nagyobb iskolai rendezvények lebonyolítására szolgál, másrészt oktatási célokra is használható, ami elengedhetetlen az iskola létszámának jelentős bővülése miatt.

Negyedszázad

P. Holczinger Ferenc, a gimnázium igazgatója az avatóünnepségen arról beszélt, hogy olyan értéket hoztak létre újra a Fényi-gimnáziumban, amely a tudást, az erényt és a közösséget szolgálja. Méltó ünnepe ez az intézmény negyedszázados fennállásának is.

P. Vízi Elemér, a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartományának provinciálisa a 25 esztendővel ezelőtt történtekre emlékezett, amikor elkezdődött a gimnázium a mai napig folyamatosan fejlődő története.

Dr. Horváth Zita, az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyettes államtitkára azt emelte ki, hogy Miskolc városa minden időben gazdag oktatási kultúrával rendelkezett alap-, közép- és felső szinten is. Az is a város jellemzője, hogy jól megférnek benne egymás mellett a vallási felekezetek, amelyek nem riválisai, hanem segítői egymásnak.

Dr. Kriza Ákos polgármester szerint van mit ünnepelnie a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium tanárainak és tanulóinak, mert a fejlődés egy újabb állomásához érkeztek el, amely a további sikerek alapjául szolgál. Mint mondta, Miskolc számára fontos, hogy magas színvonalon oktatott és jól nevelt fiatalok hagyják el a középiskolai padokat a gimis évek után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában