Avatás

2019.05.15. 11:00

Ifjúsági szállás lett az egykori parókia

Számtalan kikapcsolódási lehetőséget ígér az új szálláshely Nyíriben.

Bódisz Attila

Az ifjúság felé fordulás a református egyház egyik legfontosabb küldetése

Fotó: Bódisz Attila

Egy használaton kívüli parókiát újított fel és alakított ki benne ifjúsági szálláshelyet a helyi református gyülekezet Nyíriben. A több mint 20 millió forintba kerülő beruházást pályázati és egyházi költségvetési forrásokból fedezték.

Orbánné Verók Zsuzsanna református lelkipásztor elmondta: az egyházközség már régóta tervezte, hogy az új parókia felépítésével kihasználatlanná vált és meglehetősen leromlott állapotú épületet szálláshelyként hasznosítsák. Előbb a tetőt sikerült rendbe tenniük, majd a Tiszáninneni Református Egyházkerület (TIREK) támogatásából az épületben kialakult egy háromszobás, emeletes ágyakkal, kiszolgálóhelyiségekkel és két fedett terasszal ellátott vendégház, amelybe elsősorban fiatalokat várnak, de akár gyülekezeti közösségek, presbiteri találkozók számára is kiváló helyszín lehet az épület – tette hozzá a lelkész. Kiemelte azt is, hogy nem csupán a református egyházon belülről várják a vendégeket, a vendégház nyitott mindenki számára. A lelkipásztor hangsúlyozta: településük gyönyörű környezetben helyezkedik el, a térség pedig bővelkedik látnivalókban, hiszen elérhető közelségben van Füzér vára, a füzérradványi Károlyi-kastély, Vizsoly, Gönc és a porcelánról híres Hollóháza. Mindezeken túl egy egyhektáros kert ad lehetőséget a kikapcsolódásra – mondta.

A legnehezebb években

Az avatáson részt vett a település egykori lelkipásztora, a helyi közösséget a huszadik század legnehezebb harminc évében – 1930–1960 között – szolgáló Hörcsik Lajos fiai, Hörcsik Lajos és dr. Hörcsik Richárd.

Hörcsik Lajos a most felújított parókiaépületben született egykor. Mint elmondta, a Nyíriben eltöltött 11 év nagyon szép volt számára, és a mai napig emlékszik a kertben sorakozó gyümölcsfákra.

A ma leginkább országgyűlési képviselői tevékenysége okán ismert történész-lelkipásztor dr. Hörcsik Richárd felidézte azt a korszakot, amit édesapja Nyíriben töltött. Emlékeztetett rá, hogy Hörcsik Lajos a gazdasági válság idején minőségi kertészkedéssel, gyümölcsfák ültetésével mutatott példát a helyieknek, amely később jövedelemhez juttatta őket. A negyvenes években édesapjuk segítségével a szomszédos erdőkben kétszáz leventét mentettek meg attól, hogy a frontra vagy munkaszolgálatra vigyék őket, de menekítettek üldözött zsidó embereket is. A család 1956-os forradalomban vállalt szerepe miatt meghurcolták őket, a lelkészt súlyosan bántalmazták, majd büntetésből 1960-ban áthelyezték egy fizetés nélküli szolgálati helyre, egy abaúji kistelepülésre. A honatya köszönetet mondott azoknak, akik rész vettek a felújításban.

Példa lehet

Pásztor Dániel, a TIREK lelkészi főjegyzője, püspökhelyettes nyilatkozatában úgy fogalmazott: az ifjúság felé fordulás a református egyház egyik legfontosabb küldetése. Ezt a missziót segíti a szálláshely is, mert ott – ahogyan fogalmazott – szórakozva, kikapcsolódva élhetik meg a krisztusi közösséget. Hozzátette: az egyházkerületben nem szokványos a hasonló példa, de akár mintául is szolgálhat majd a nyíri kezdeményezés, hiszen több olyan szép helyen fekvő település is van, ahol a használaton kívüli parókiát hasonló célra lehet átalakítani.

Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának elnöke azt mondta, a magyar állam nagyon jól teszi, amikor kezdeményezéseikben segíti az egyházakat, ugyanis az erős felekezeti közösségek adják az ország értékrendi, közéleti alapegységeit. Ebből a keresztény szolidaritásból lehet jövőt építeni – közölte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában