Média

2019.05.23. 10:30

Aki az álhírekkel küzd

A debreceni kutató azt tanítja, melyik hír az, ami igazából nem is hír.

Tajthy Ákos

Dr. Kenyeres Attila Zoltán előadása

Fotó: Kozma István

Mi a hír, mi az álhír? Hogyan ismerjük fel az álhíreket és a médiamanipulációt? – ilyen és ehhez hasonló kérdésekre adott válaszokat az Avasi Gimnázium tanulóinak szerdán dr. Kenyeres Attila Zoltán, a Debreceni Egyetem oktatója a Média Detektív című előadásán.

 

Az interaktív előadáson részt vevők szemléletes példák segítségével olyan praktikákat sajátíthattak el, melyek ismeretében könnyebben tudják eldönteni a közösségi médiában megosztott hírekről, hogy azok igazak-e vagy sem.

Mitől álhír az álhír?

– Szinte biztosan álhírrel van dolgunk, ha hosszú, félrevezető, hatásvadász címekkel találkozunk, melyek gyakran be sincsenek fejezve, a cél, hogy mindenképpen kattintanunk kelljen. Álhírre utalnak a manipulált képek, a sok helyesírási hiba, pontatlan, követhetetlen megfogalmazás, vagy éppen ha a cikkek végén megosztásra vagy „lájkolásra” buzdítanak. Ilyeneket újságíró biztosan nem csinál – sorolta.

– Gyanakodnunk kell akkor is – folytatta –, ha az oldal címe nem .hu-ra végződik, ha teljesen komolytalan vagy éppen ismert médiafelületek nevére hajazó oldalcímekkel találkozunk, vagy ha a portálnak nincsen impresszuma.

Dr. Kenyeres Attila Zoltán nemcsak egyetemi oktatóként, kutatóként ismert, korábban hosszú ideig dolgozott a médiában közéleti-politikai újságíróként, sajtóreferensként és televíziós szerkesztőriporterként is. A szakemberrel az előadást követően beszélgettünk.

– Fő kutatási területem a médiamanipuláció, viszont az utóbbi években olyan mértéket öltöttek az álhírek, hogy nem tudtam nem foglalkozni vele. Az álhírek készítői a mi saját meggyőződéseinket, előfeltevéseinket használják ki, és ebbe tökéletesen beleillő híreket gyártanak. Ezeket sokkal szívesebben osztják meg az emberek, mint a valóságot, és pontosan erre építenek az álhírgyárosok. Ez egy világjelenség, és nagyon veszélyes, ezért fontos, hogy ezek ellen az álhírek ellen küzdjünk – hangsúlyozta dr. Kenyeres Attila Zoltán.

A kutató komoly problémának tartja, hogy az álhíroldalak hosszú távon esetleg hiteltelenné teszik majd a valódi sajtót. „Éppen ezért igyekszem az előadásokon minél több ember figyelmét felhívni ezekre a veszélyekre és a kritikus gondolkodás fontosságára”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában