Helyi közélet

2019.04.05. 14:46

Színészkedés: lélekelemzés

Miskolc - Egy elképesztő mélységű családi dráma és egy ajándék szerep az idei évad mérlege.

Miskolc - Egy elképesztő mélységű családi dráma és egy ajándék szerep az idei évad mérlege.

Két kamaszlányára hivatkozott e sorok írója, amikor Papp Endrével beszélgetett. A lányok napokig emlegetik a Miskolci Nemzeti Színház színművészének monodrámáját, a Babits Mihály regénye alapján készült Gólyakalifát, olyannyira nagy hatással volt rájuk.

Szerelemgyerek

– A Gólyakalifa talán az egyik eddigi legfontosabb munkám, abszolút „szerelemgyerek”, és ezt úgy hiszem, minden alkotója nevében kijelenthetem – mondja, és megjegyzi, a miskolci színház újra, még egyszer műsorára tűzi idén májusban. – Az előadás a ­TITÁNium pályázatra készült, amit a FÜGE produkció és a Jurányiház hirdetett meg – meséli. Az előkészítő szakasz idején szerződött Miskolcra (az idei a második évada a városban), a színház vezetése nyitott volt a Gólyakalifára, így koprodukció lett belőle. Már 15 előadás volt többfelé az országban, és szerencsére nagy sikerrel.

– Egyszer azt nyilatkozta: „A mi szakmánk az emberi viselkedés kutatása. Lélekelemzés.” Volt olyan szerepe az idei évadban, amiben ez megvalósulhatott? – kérdezzük.

– Az Ünnepben mindenképp – válaszol, utalva David Eldridge drámájára, amelyben Helmut szerepében láthatja a közönség. – Elképesztő mélységű családi dráma, ami az előadás másfél órája alatt felfejlik – jegyzi meg, a darab a családon belüli erőszakról szól. – Mérhetetlenül izgalmas, finom játékra késztet, már a próbafolyamat is különleges tapogatózás volt, ahogy figyeltünk egymásra, napról napra próbáltuk megtalálni, hogy ki kinek hisz, ki mennyire próbálja távol tartani magát az ügytől, hogy mit és mennyire lehet olvasni a tekintetekből.

Izgalmas párosítás

A Cirkuszhercegnő című operettben táncos komikusként állhatott színpadra, ajándék neki ez a szerep, árulja el. Szereti, hogy minden előadás más és más, függ attól, hogy kik ülnek a nézőtéren, hogy hogyan reagálnak a poénokra.

– A miskolci nézők különleges figyelemmel vannak – mondja. – Úgy érzem, számukra ünnep a színházba járás, teljes a figyelem, az Ünnepnél például hatalmasak a döbbent csendek, a nézőtéren is szinte tapintható a feszültség, ezeket a fajta energiákat érezni a színpadról is.

Beszélgetésünkkor a Velencei kalmár bemutatója előtt vagyunk, a cikk megjelenésekor már túl vannak a premieren.

– A velejéig ható humor és kegyetlenség váltakozik a darabban, a hivatalos alcím is ez, vígjáték a gyűlöletről. Izgalmas párosítás. Nem egy szokványos Shakespeare-feldolgozás, de bízom benne, hogy azok sem fognak csalódni, akik az eredeti változat miatt jönnek el.

Papp Endre már aláírta a szerződést a következő évadra. Öt előadásban játszik majd – titok még, hogy miben – de az egyik különösen izgalmasnak ígérkezik számára.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában