Helyi közélet

2019.04.10. 20:06

Csak a port verte el a múlt heti eső, veszélyben lehet a termés

Miskolc - „Kizöldül” az ország, ez véget vet a szárazfű-­tüzes időszaknak.

Miskolc - „Kizöldül” az ország, ez véget vet a szárazfű-­tüzes időszaknak.

A hét második felében megérkezik a régóta várt kiadós országos csapadék. Ezen belül csütörtökön és pénteken országszerte erősen felhős vagy borult lesz az ég, többfelé esővel, záporral, főleg keleten egy-egy zivatarral is. Helyenként jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. Szombaton átmenetileg gyengülhet a csapadékhajlam, a tartós esőt záporok váltják fel, a vasárnap azonban ismét országszerte többnyire borult, csapadékos időt ígér – jelzi a metnet.hu.

Kicsit pótolja

Az elmúlt héten lehullott csapadék sokfelé jelentősen enyhítette az egyre súlyosabb aszályt, de sajnos nem esett elegendő mennyiség és nem jutott az egész ország területére. A talajnak csak a felső néhány centiméterét tudta megnedvesíteni (vagy épp csak a port verte el), mely azóta már el is párolgott. A téli csapadékmennyiség nem volt elegendő a nagyobb mélységek őszi aszály utáni feltöltéséhez, így 50 centiméter alatt is számottevő hiány mutatkozik. Az aszály jelei a keleti országrészben sokfelé mutatkoznak, a rossz víztartó képességű talajokon a legsúlyosabb a helyzet.

– Az eddigi jelzések alapján legalább 100–120 milliméter körüli csapadék hiányzik a talajból, de jelen helyzetben 35–50 milliméternyi már kielégítő lehet a növények számára. Azt azonban még nehéz lenne megmondani, hogy a csapadék hiánya milyen mértékben veszélyezteti a termést – mondta a napokban lapunknak Taskó József, a Nemzeti Agrár­gazdasági Kamara B.-A.-Z. megyei elnöke.

Még felmérhetetlen a kár

Simárszki Béla húsz éve tevékenykedik sajópálfalai családi gazdaságában, előbb másodállásban, jelenleg pedig főállású gazdálkodóként. A száz hektáros területet a kárpótlási jegyes időszak után kezdte művelni, sok tapasztalattal lett gazdagabb az elmúlt évek során. Búza, kukorica és napraforgó kerül a földbe, az öntözés megoldhatatlansága miatt szóba sem kerülhet a nagyobb megtérülési értékkel rendelkező zöldborsó, csemege kukorica vagy a vetőmagtermesztés.

– Már az őszi vetések is nehezen keltek ki a csapadékhiányos időszak következtében – panaszolja.

Február elején volt egy minimális csapadék, és pár napja esett még 10 milliméter körüli, de az csak arra volt elég, hogy elverje a port. Tegnap kezdték a kukorica vetését, nagyon reméli, hogy a meteorológiai előrejelzésekben szereplő csapadék is megérkezik. Jelenleg 8-10 centiméter az átázott talaj, de alatta mintegy 40 centiméterre szárazság uralkodik. Ha tévednek, és szerényebb lesz a csapadék, biztosan megsínyli a termés, azonban a lehetséges kár még kiszámíthatatlan. A bokrosodásnál, szárba indulásnál lehet majd jobban felmérni, milyen terméshozam várható.

Szövetkeztek

A téli fagy nem károsította a növényzetet. Most az ültetés után jönnek majd a vegyszerezések, de a bemosó csapadék híján kisebb a hatásfokuk, csakúgy mint az esedékes fejtrágyázásnak is. A következő fázis a gabonagyom­irtás, majd a bogár elleni védelem – sorolja a teendőket.

A gazdálkodási helyzetről érdeklődve elmondja, a piac még nem árazta be a mostani helyzetet, csak a tőzsdei árakból lehetne számolgatni, de ott meg jellemzően a negatív tendenciák „gyűrűznek vissza”, ha esetleg felmegy a gabona ára, annak a hatása csak ritkán jut el a termelőhöz. Többek között ezért is hoztak létre 18 gazda részvételével három éve egy, a közös fellépést koordináló szövetkezetet.

Több munkával

Hogyan mutatkozik a csapadékszegény időjárás a zöldségpiaci árakban?

– Locsolás nélkül esélytelen az idén a zöldségtermelés – világosít fel az egyik őstermelő. A vásárló nagyon megnézi, mennyiért kínáljuk a portékát, nehezen fogad el magasabb árat – mutat a 200 forintért kínált szerény mennyiségű zöldhagymacsokrokra. A vetőmag ára, a benzin, a locsolás csak emeli a költségeket, és akkor hol van megfizetve a befektetett pluszmunka vagy az a rendkívüli költség, amit a szétfagyott vezeték pótlása okozott – sorolja.


Piaci árak

Petrezselyem 1kg 1300 forint

Sárgarépa 1kg 300 forint

Uborka 1kg 600 forint

Vöröshagyma 1kg 350 forint

Lila hagyma 1kg 250 forint

Petrezselyem(őstermelőnél) 1 csokor 150 forint

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában