Helyi közélet

2019.04.04. 14:04

Borús kép a Nyugdíjas Parlamentben

Alsózsolca - A megyénkbeli nyugdíjasok égető problémáiról tartott előadást a NYÉSZ régiós elnöke.

Alsózsolca - A megyénkbeli nyugdíjasok égető problémáiról tartott előadást a NYÉSZ régiós elnöke.

A február 8-án Budapesten ülésező III. Országos Nyugdíjas Parlament döntéseiről, a nyugdíjasok megyei helyzetéről tartott előadást nemrégen Teszárovics Miklós, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetségének elnöke Alsózsolcán, a helyi idős klub meghívására.

Elöregedés és kevés nyugdíj

– Nyugdíjasaink legnagyobb problémáit a lakosságszám állandó csökkenése és elöregedése okozza – hangsúlyozta a NYÉSZ régiós elnöke. – Egy év alatt 6186 fővel csökkent Borsod-Abaúj-Zemplén megye lakossága, ami olyan mintha öt kistelepülés eltűnt volna a térképről. Az idős korosztály aránya az átlag életkorral együtt tovább növekedett. Megyénkben száz gyermekre 113 időskorú jut. Tényekkel igazolt, hogy régiónkban a halálozás gyakorisága rosszabb, mint az országos átlag. Sok az egyedül maradó, párját vesztett nyugdíjas. Az elmagányosodás az időskori depressziónak is kulcstényezője, de a bentlakásos idősotthonokba hosszú a várakozási idő. Megyénkben a nyugdíj egy főre vetített átlaga 2018. január 1-jén egy ellátottra 110 827 forint, ami hétezer forinttal alatta marad az országosnak. A felvázolt problémákra, csak a nyugdíjas érdekvédelmi szervezetek határozottabb kiállásával lehetne megoldást találni.

ÉM-DA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában