Helyi közélet

2019.03.17. 18:08

Népdalkincsükkel híressé tették Vadnát

Vadna - Nagy múltú népdalénekes csoportjával tűnik ki Vadna nyugdíjasklubja.

Vadna - Nagy múltú népdalénekes csoportjával tűnik ki Vadna nyugdíjasklubja.

Tizenöt éve ápolja a népi hagyományokat a helyi idős társadalom lelke, az Őszirózsák Nyugdíjas Klub, a mindössze 645 fős falu énekes csoportja bejárta már az országot.

– A fő profilunk a népdal­éneklés, de mindemellett a Harmadik Kor Egyetemére járunk előadás-sorozatokra. Télen pedig kosárfonással foglalkozunk és múzeumokat látogatunk. Január 25-én ünnepelte a klub a születésnapját és óriási öröm számunkra, hogy a 22 fős létszámnak egy részét mai napig az alapító tagok teszik ki – osztotta meg Czakó Lászlóné, a klub vezetője.

Elterjedt a hírük

A faluban szívesen látták a dalkört a nagyobb rendezvényeken, és a megyei találkozóra is meghívást kaptak.

– Kezdetben önszerveződő alapon alakultunk, aztán felkarolt bennünket Gyárfás Ildikó, a megyei közgyűlés akkori elnöke, és hamarosan meghívást kaptunk a megyei nyugdíjas-találkozóra. Aztán egy hónap múlva egyre több helyről érkeztek a felkérések. Mostanra nyaranta szinte minden hétvégénk foglalt. Elsősorban tájjellegű népdalcsokrokból áll a repertoárunk és rendszeresen fellépünk a falu nagyobb ünnepein, rendezvényein is – mutatta be.

A klubalkalmakat a próbákon kívül kézműves foglalkozások színesítik még.

– Az önkormányzattól kaptunk külön klubhelyiséget a faluházban. Mindennel el vagyunk látva, csodálatos szekrényekkel, főzési lehetőségekkel, mikrohullámú sütővel. Úgyhogy szoktunk sütögetni, főzőcskézni. Keddi napon tartjuk a klubdélutánokat, ahol mindig megüljük a születésnapokat, névnapokat és a nagyobb ünnepeket. Télen kosarakat készítünk, és általában kiválogatjuk, hogy mely tájegység népdalait fogjuk a következő fellépésünkön énekelni – foglalta össze a vezető.

Jó kapcsolat Felvidékkel

A közösség vezetőjét arról kérdeztük, hogy milyen pluszt ad számukra, hogy a csoporthoz tartoznak.

– Szeretjük jó hangulatban tölteni a délutánokat, ahol nótázgatunk és kibeszélhetjük magunkból örömünket és bánatunkat. Óriási a közösség építőereje, és ha valaki egy alkalommal elmarad, akkor érdeklődünk, hogy mi van vele. Sajnos a férfitagjaink már elhunytak, úgyhogy hatvan év fölötti özvegyasszonyokból áll a társaság. Nem igazán van utánpótlásunk, ezért a további működésünk is veszélybe került. A polgármesterünk szerint a falu számára is építő a közösségünk, amely az ország minden tájára elviszi Vadna jó hírét. Jártunk már Cserkeszőlőn, Sopronban, Budapesten a Láng Művelődési Központban és a Syma-csarnokban. Eljutottunk Ausztriába és Erdélybe, ahol Körösfőn léptünk fel. Emellett a szlovákiai Bodolló település idősklubjával is gyümölcsöző kapcsolatot ápolunk, járunk egymáshoz énekelni – mesélte Czakó Lászlóné.

DA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában