Helyi közélet

2019.03.13. 09:02

Kevesebb a csellengő gyerek Miskolcon

Miskolc - Javulóban a helyzet Miskolc utcáin, az Ifjúságvédelmi Őrjáratra azért még szükség van.

Miskolc - Javulóban a helyzet Miskolc utcáin, az Ifjúságvédelmi Őrjáratra azért még szükség van.

Reggel találkozunk Jenei Károly alezredessel, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály munkatársával a főkapitányságon. Az időpont nem véletlen, alig tíz perce csengettek be az első órára az iskolákban. Amíg a megbeszélt találkozó helyszínére sétálunk, elmeséli, hogy az előző két nap ellen­őrzésén egyaránt körözött fiatal „akadt horogra”, akiket szökés miatt kerestek a hatóságok.

Mit csinálnak és hol?

Ez is hozzátartozik a munkájukhoz, és gyakori, hogy különböző okok miatt keresett fiatalokra, gyerekekre találnak. Ahogy az is előfordul, hogy bűncselekményekbe futnak bele: drogozás, lopás, verekedés, garázdaság. Többek között ez volt az ok, ami életre hívta 2008-ban az őrjáratot. Az iskolai hiányzások vizsgálatánál kiderült, hogy a gyerekek a nagyobb bevásárlóközpontokban, különböző szórakozóhelyeken egyedül vagy csoportokban töltik el – iskola helyett – az idejüket. A körülmények megnövelik annak az esélyét, hogy a fiatalkorúak bűncselekmények áldozataivá váljanak, illetve ők maguk kövessék el azokat.

Az őrjárat tagjai – rendőrök, szociális szakemberek – végigjárják azokat a helyeket, ahol a fiatalok előfordulhatnak. Felírják az érintett fiatalok adatait, amelyeket megküldenek az illetékes tanintézménynek, ahol kivizsgálhatják a hiányzás okát, ha pedig bármilyen bűnügyi, gyermekvédelmi intézkedni valójuk akad, akkor azt haladéktalanul megteszik.

Ezen a reggelen Béres Krisztián és Fleck Ádám csatlakozik hozzánk, akik a miskolci gyermekvédelmi központ munkatársai. Éppen csak bemutatkozunk egymásnak, és már ki is szúrnak egy alacsony fiúcskát a villamosmegállóban, akit nem először kapnak őgyelgésen iskolaidőben. A kérdésre, hogy mit keres itt, azt mondja, éppen iskolába megy. Az újabb kérdés – hogy akkor miért nincs nála táska – sem marad válasz nélkül: gyakorlata van, ácsnak tanul. Állítása szerint semmit nem kell vinnie magával, amire felszalad a felnőttek szemöldöke. Az adatai megvannak, ismét értesítik az iskolát. A felszólításra, hogy akkor igyekezzen, mindjárt elmegy a villamos, elég kelletlenül indul a jármű felé…

Tovább indulunk és megtudjuk, hogy ebben a tanévben már jóval kevesebb az iskolából lógó gyerekek száma, mint évekkel ezelőtt. Jenei Károly azt mondja, megfigyelhető a ciklikusság is: rossz időben nem szívesen csellengenek, míg a tavaszi jó időben könnyebben járnak „az iskola mellé”. Egy időben nagy „sláger” volt a bevásárlóközpontokban lógni, hiszen meleg van, van hová leülni és még ingyen wifi is „jár hozzá”, így tömegesen találtak itt iskolából lógó fiatalokat. De mára a biztonsági emberek már nem hagyják, hogy lógásra használják a plázákat a fiatalok, így ez a jelenség is eltűnt.

A közeli Búza téren többekhez is odamegyünk, de mindenhol van magyarázat: éppen mennek, vagy jönnek az iskolába, vagy -ból. Két külön helyen megállított három fiatalról derül ki, hogy testvérek, és hamarosan a szülő is előkerül. Az őrjárat tagjai csak fejcsóválva mosolyognak és a vállukat vonják. Ha szülői felügyelettel van a gyerek, nem ellenőrizhetik, hogy lóg-e az iskolából…

Szülő és pénz nélkül

Két fiatal fiú ücsörög a betonon, mikor megszólítják őket. Állítják, hogy elmúltak 14 évesek, de az egyikük gyanúsan fiatal. Ózdiak, de állításuk szerint bejöttek a plázába ruhát nézegetni. Rájuk férne, elég szakadt, ami rajtuk van. Papírok persze egyiküknél sincsenek, azt mondják, mindketten magántanulók, mert sok volt a balhé a suliban. Bántották őket, a nagyobb azt mondja, sokat verekedett, bajba keveredett. Előkerülnek a jegyzőkönyvek, adatlapok, elkezdik felvenni az adataikat. Jenei Károly figyelmezteti őket: lekérdezi az adatokat a központi nyilvántartásból, ha hazudnak, azonnal kiderül. Nem hazudnak, így viszont kiderült, amit sejtettünk: a kisebbik még nincs 14, a nagyobb is épphogy. Figyelmeztetik őket, nem kellene egyedül itt tartózkodniuk, ilyen távol az otthonuktól, még akkor sem, ha magántanulóként nem kell iskolában lenniük most. Alig húsz méterre áll az ózdi busz, hamarosan indul, azonban kiderül, hogy a fiúknak nem maradt pénzük a jegyre, állítólag kajára és energiaitalra költötték. A szociális munkások a szülők számát kérik, de a két fiú nem tudja, állítják, a telefonjukban sincs benne, Messengeren szoktak beszélni.

Ilyen helyzetben a 14 éven aluli fiút nem hagyhatják a szakemberek az utcán, így jelzik, neki mindenképpen be kell velük mennie a központba. Társának nem kötelező, de ajánlott. Mindketten mennek. Ott kapnak enni, elfoglalják magukat, amíg előkerülnek a szüleik vagy hozzátartozóik.


[related-post post_id="4164746"]

[related-post post_id="4137562"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában