Helyi közélet

2019.02.15. 14:02

Turizmusból jelest adtak Miskolcon

Miskolc - Elfogadta az idei költségvetését a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat.

Miskolc - Elfogadta az idei költségvetését a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat.

Nyeste László bejelentésével indult a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés csütörtöki, februári rendes ülése. A Magyar Szocialista Párt listájáról a közgyűlésben mandátumhoz jutott képviselő bejelentette, hogy kilép az MSZP frakciójából és a jövőben független képviselőként folytatja munkáját. Saját kérésére az ügyről zárt ülésen folytatott megbeszélést a testület, így a döntés okát a közvélemény nem ismerhette meg.

Stabil, adósság- és hitelmentes költségvetéssel kalkulálunk ebben az évben.” Dr. Kovács János

Ezzel háromra gyarapodott azon képviselők száma, akik nem valamelyik képviselőcsoport tagjaként politizálnak a megyei közgyűlésben. A Demokratikus Koalíció színeiben mandátumot szerzett Szűcs Erika – miután egytagú frakció nem létezik – eleve függetlenként kezdte meg munkáját a választás után a közgyűlésben, Pasztorniczky István pedig a Jobbik képviselőcsoportját hagyta el tavaly.

Egyensúlyban

A megyei közgyűlés összesen tizenöt napirendi pontot tárgyalt, amelyek közül az első a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat erre az évre vonatkozó költségvetése volt. Dr. Kovács János megyei főjegyző összefoglalásából kiderült, hogy az idei bevételi és kiadási főösszeg majdnem 626 millió forint, amely 54 százalékban kormányzati támogatásból áll, és 44 százalékot tesznek ki az elmúlt esztendőből megmaradt összegek és 2 százaléknyi saját bevétellel is számolnak. Dr. Kovács János úgy fogalmazott, hogy egy stabil, adósság- és hitelmentes költségvetéssel kalkulál ebben az évben a megyei önkormányzat.

A kiadások között a legnagyobb arányt, 44 százalékot tesznek ki a személyi kiadások és 20 százalék a dologi kiadások aránya. Az egyéb működési költségek 14 százalékon tervezettek és 10 százaléknyi a munkáltatót terhelő járulékok mértéke. Az egyéb működési költség és finanszírozási költség 24, illetve 2 százalékot tesz ki a költségvetési kiadásokban.

Élen az idegenforgalom

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés Középtávú Gazdasági Programjának végrehajtásáról szóló tájékoztató kapcsán több képviselő is kifejtette, hogy megyénk idegenforgalma és turizmusa látványos fejlődésen ment keresztül az elmúlt években és ez kedvező a gazdaság helyzete szempontjából. Nagy szerepet töltenek be ebben a turisztikai desztinációs menedzsmentek, amelyek fiatalos lendülettel és a legkorszerűbb eszközök használatával igyekeznek területük dolgait iránytani.

Az előterjesztésből az is kiderül, hogy az elmúlt év régóta várt jelentősebb eseménye volt, hogy elkészült A hazai szénvagyon és hasznosítási lehetőségei címet viselő szakmai kiadvány, amely a kormány támogatásával, a Pécsi és a Miskolci Egyetem, a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat és – többek között – a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közreműködésével állt össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában