Helyi közélet

2019.02.03. 20:46

Szociopoly a civilek napján - A Gittegylet és a Főnix rendje

Miskolc - A programokkal a civilek munkájára hívták fel a figyelmet.

Miskolc - A programokkal a civilek munkájára hívták fel a figyelmet.

A Gittegylettől a Főnix rendjéig címmel kínált programokat pénteken a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága és az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület (ERKE) – Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Civil Információs Centrum Miskolcon. Február 1-jén 1998 óta tartják meg minden évben a civilek napját, ekkor a polgárok önszerveződése, valamint a civil szervezetek által az emberek és közösségek érdekében végzett szolgálata előtt tisztelegnek.

A résztvevő diákok egyszerre juthattak élményhez és információhoz.”

Nyílt nap, társasjáték…

– Miskolcon ennek apropóján változatos programokkal készültünk, melyekkel elsősorban a fiatalokat szerettük volna megszólítani. Nyílt napon tekinthetett be a munkánkba bárki, itt a Bláthy Ottó Villamosipari Szakgimnázium diákjait pedig egy érzékenyítő társasjátékkal, a Szociopolyval vártuk. A nap folyamán utcai figyelemfelhívó akcióval hívtuk még fel a járókelők figyelmét a munkánkra, végül este ismét a fiatalokat vártuk egy „kocsmakvízzel”, ahol a résztvevő diákok egyszerre juthattak élményhez és a civil szervezetek szerepéről szóló információhoz – mondta el érdeklődésünkre Palik Zoltán, az ERKE szakmai vezetője.

Palik Zoltán szerint nagyon fontos, hogy felismerjük, mennyiszer vesszük igénybe a civilek munkáját. Többször, mint gondolnánk.

Példák

„Példaként: szinte mindenki volt már iskolai bálokon, kirándulásokon. Nos, ezek nehezen jönnének létre az iskolai alapítványok nélkül. Mondhatnám a szabadidős programokat is. A város összes nagy rendezvényét színesítik a civilszervezetek, még akkor is, ha az adott program mellett nem villog neonfelirat, hogy ezt civilek szervezték.”

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mintegy háromezer-kilencszáz alapítvány és egyesület működik, ebből csaknem kilencszáz miskolci. A civilek munkáját is támogatja az állam a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatain keresztül. Anyagi forrás mellett segítséget jelent az is, hogy a civil szervezetek a civil információs centrumokon keresztül ingyenesen juthatnak információs, tanácsadási és képzési szolgáltatásokhoz. Ezt a címet 2015 óta birtokolja az ERKE.

A délelőtt folyamán megnéztük, hogyan boldoguknak a bláthys diákok a Szociopolyval. Azok kedvéért, akik még nem hallottak róla, egy sajátos „Gazdálkodj okosan” kimondottan szegények körülményeire szabva. A csapatokat alkotó játékosoknak támogatásokból, közmunkából, alkalmi, esetleg „valódi munkából” származó jövedelemből kellett túlélni egy egész hónapot, de volt itt kisbolti hitel, uzsorás, tippmix nyeremény és váratlan költések is, mint például születésnapi ajándék vagy éppen a gyerek buszos kirándulása.

Roppantó Krisztián egyike volt a játékosoknak. Érdeklődésünkre elmondta, nagyon izgalmas, de egyben tanulságos is volt számára volt Szociopoly.

„A csapatunk végig elég jól állt, de érdekes és egyben kemény is volt belelátni ebbe a helyzetbe, tudván: sokan valóban így kényszerülnek élni ma Magyarországon.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában