Helyi közélet

2019.02.25. 07:44

Kevés a nyugdíj, sok a gyógyszer

Miskolc - Különösen a nyugdíjasok vannak bajban, amikor ki kell váltaniuk a receptjeiket.

Miskolc - Különösen a nyugdíjasok vannak bajban, amikor ki kell váltaniuk a receptjeiket.

A magyarok csaknem 60 százalékának jelent anyagi megterhelést a gyógyszerek megvásárlása, derült ki az Eurostat nemrég közreadott adataiból. A statisztika arról árulkodik, hogy ezen a téren rosszabbul állunk az európai átlagnál, de nem a legutolsó helyek egyikén. A gyógyszervásárlás a lengyel, a ciprusi és a bolgár embereknek okozza a legnagyobb gondot az Európai Unióban.

Sok a kisnyugdíjas

Hazánkban elsősorban a nyugdíjasok tudják nehezen kigazdálkodni az orvosságok árát, hiszen ebben a korban jelentkezik a legtöbb betegség, és sokan élnek szerény nyugdíjból, mint ahogy megyénkben is.

Teszárovics Miklós, a Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke lapunknak vázolta, megyénkben az átlagnyugdíj 5000 forinttal marad el az országos átlagtól. Egyes városokban, mint Miskolcon, Tiszaújvárosban és Kazincbarcikán kicsit jobb a helyzet, itt a nyugdíjak elérik az országos átlagot, némileg meg is haladják, azonban Dél-Borsodban, Gömörben, Zemplénben és Abaújban igen kevés pénzből kell élniük az idős embereknek.

– Tapasztalataim szerint a nyugdíjból vagy nyugdíjszerű ellátásból élőknek több mint 50 százaléka 80 ezer forint körüli havi összegből kénytelen tengetni az életét. Az egy főre eső havi gyógyszerfogyasztás viszont körülbelül 12–13 ezer forint. Ebből aztán ki lehet következtetni, hogy térségünkben nagyon sok olyan ember él, akinek azon kell gondolkodnia, hogy egyen, fűtsön vagy kiváltsa a gyógyszerét – fogalmazott az elnök. Jelezte: az is gond, hogy a gyógyszerek ára hónapról hónapra emelkedik.

– A napokban jártam a gyógyszertárban, és előttem egy idős hölgy fájdalomcsillapítót kért. A gyógyszerész mondta, mennyibe került, a hölgy pedig igen csak elcsodálkozott, mert mint megjegyezte, az előző hónapban még sokkal olcsóbb volt. Erre a gyógyszerész azt válaszolta, hogy hát az a múlt hónapban volt, 1-jétől már többe kerül a fájdalomcsillapító. Megoldást jelenthetne, ha legalább azok a gyógyszerek lennének olcsóbbak, amelyekre a legtöbb idősnek szüksége van. Segítene az is, ha nagyobb lenne a gyógyszereken a támogatás. Ha nem is mindenkinek, de a kisnyugdíjasoknak mindenképp. További probléma, hogy a nyugdíjminimum 2008 óta nem emelkedett, azóta mindössze 28 ezer 500 forint. Ezt az összeget legalább a duplájára kellene emelni. Szlovákiában például 80 ezer forint a nyugdíjminimum. És még egy adat: ma Magyarországon 87 ezer 400 forint a szegénységi küszöb. Megyénkben pedig, a nyugdíjasok több mint 50 százaléka él ennyi pénzből. Ez elszomorító – jegyezte meg az elnök.

Van támogatás

De mit tapasztalnak a gyógyszerészek? – kérdeztük dr. Nyíri Lászlótól, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Borsod–Abaúj–Zemplén Megyei Szervezetének elnökétől.

Mint fogalmazott, a probléma nem új keletű, évről évre visszatér. Véleménye szerint a gyógyszerek ára nem változott jelentősen, az emberek anyagi helyzete viszont javult az utóbbi években. Valóban az európai átlag alatt vagyunk a felmérés alapján, de nem tragikus a helyzet.

– Az idős emberek körében előfordulhat, hogy nem tudják kiváltani minden gyógyszerüket, hiszen az ő gyógyszerszükségletük a legnagyobb. A szociális problémákkal küzdők viszont továbbra is igénybe vehetik a közgyógyellátást. Ez jelentős segítséget jelent. A sokgyermekes, szerény körülmények között élőknél viszont megfigyelhető, hogy a gyerek gyógyszereit igyekeznek kiváltani a szülők – sorolta az elnök, hozzáfűzve: a fájdalomcsillapítók valóban drágák, mert ezeket a társadalombiztosító nem támogatja, mivel nem számítanak életmentő gyógyszereknek. Bár az életminőséget nagymértékben javítják – tette hozzá.


Több tízezer havonta

A nemrégiben megjelent statisztikák szerint hazánkban az egy lakosra jutó éves gyógyszerforgalom összértéke 48 700 forint volt 2017-ben. A fővárosban ennél 10 ezer forinttal többet költenek az emberek pirulákra. Mivel a statisztikában azok az emberek is szerepelnek, akik egyáltalán nem költenek gyógyszerre, így kiszámítható, hogy a komoly betegségekkel küzdők még ennél is többet költenek tablettákra. Magyarországon az emberek 20 százaléka mondta azt, hogy óriási gondot jelent számára a gyógyszerek kiváltása, 40 százaléknak pedig nem óriási, de azért gondot okoz pirulák megvásárlása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában