Helyi közélet

2019.02.03. 08:15

Az idősek életminőségéért Borsodban

Miskolc - Patinás megyei szervezet az Életet az éveknek, amely hálózatba tömöríti az idős közösségeket.

Miskolc - Patinás megyei szervezet az Életet az éveknek, amely hálózatba tömöríti az idős közösségeket.

A legrégibb nyugdíjasokat támogató érdekvédelmi és rendezvényszervező hálózat a Nyugdíjasklubok és Idősek „Életet az Éveknek” Országos Szövetsége és ezen belül a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Városi nyugdíjas szervezet. Az országos hálózathoz 1300, csak a megyei kirendeltséghez 78 klub, illetve idősek otthona és körülbelül 2700 tag tartozik.

„Fő feladatunk megismerni a nyugdíjas közösségek életét a régióban és segítjük őket utazásaikban és a szabadidejük hasznos eltöltésében. Többnapos fesztiválokat tartunk Balatonfüreden, Egerben és Sopronban. Fürdőlátogatásokat, kirándulásokat, üdüléseket szervezünk számukra Berekfürdőn, Cserkeszőlőn és Hajdúszoboszlón. Ezenkívül szereplési lehetőséget biztosítunk, dalos találkozókon, versmondó esteken, táncversenyeken, és kézműves tárgyaikból kiállításokat rendezünk. Minden évben megünnepeljük az idősek világnapját és köszöntjük a kerek évfordulót ünneplő klubokat” – mutatta be Szőnyi Gáborné, a megyei szervezet elnöke.

Alulról szerveződött

„1989 márciusában alakultunk, azzal a céllal, hogy az idős embereket társaságba tömörítsük Knoll István magyar filmrendező és operatőr kezdeményezésére, aki felismerte, hogy a közösségi lét visszaszorulóban van. Engem 1992-ben választottak meg megyei vezetőnek. Az Életet az éveknek nagyobb rendezvényein nemcsak Borsod-Abaúj-Zemplén, de Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád és Heves megye instruktora is vagyok. A munkámat helyettesem és a kulturális vezető támogatja és a szervezési feladatokban a klubvezetők is segédkeznek” – tette hozzá.

Korábban az idősek összejöttek kézimunkázni, vagy közösen főztek, de ma már igénylik a szervezett klubéletet.

„Kezdetben a legtöbb szépkorú közösség, vállalatok régi dolgozóiból alakult és a polgármesterek biztosítottak helyet az alkalmaikhoz. Egy ideje a felmerülő igényekre válaszolva már kulturális rendezvényeket is tartunk, amelyekről a havonta nyomtatásban és elektronikusan megjelenő hírlevelünkben értesítjük tagjainkat. Az országos szervezet Nagyatádon tart minden évben háromnapos kihelyezett értekezletet, és most lesz majd a harmincéves évfordulónk Budapesten” – foglalta össze beszélgetőtársunk.

Érdekvédelmi munka

„Természetesen bármilyen nyugdíjas szervezet csatlakozhat hozzánk. Kapcsolatot tartunk az egyik hallásvizsgálóval, akik szívesen helybe mennek a klubokhoz és ingyenes egészségfelméréseket is szervezünk. Nagy gondot fordítunk az érdekvédelemre, igyekszünk mindenben segítségére lenni nyugdíjas társainknak. A társasági élet színt visz az egyedülálló időseink mindennapjaiba és értelmet nyer, hogy adjanak magukra. Jelenleg A pénz értéke címmel készülünk egy konferenciát tartani az Érted és Veled Alapítvány szervezésében, ahol az idősek felvilágosítást kaphatnak a pénzügyeik biztonságos kezeléséről. Engem személy szerint a saját közösségem, a Borsod íz Nyugdíjas Klub is az „Életet az éveknek” szövetséghez kapcsol, amely a Vasgyári Közösségi Házban működik és negyedévente jön össze általában szombati napon délután négytől, este nyolcig” – osztotta meg a megyei elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában