Helyi közélet

2018.12.27. 09:17

Világújdonság lámpák Répáshután

Répáshuta - Megszűnik a település fényszennyezése, borostyánsárga fénnyel világítanak éjjel a lámpák.

Répáshuta - Megszűnik a település fényszennyezése, borostyánsárga fénnyel világítanak éjjel a lámpák.

Világviszonylatban is újdonságnak számít az a beruházás, ami most valósult meg Répáshután: megújult a Bükki Nemzeti Parkban, és egyben a Bükki Csillagos­égbolt-parkban található település teljes közvilágítása.

Az új köztéri lámpákkal szinte teljesen megszűnik a falu fényszennyezése.” Erdős Tamás

Hogy ez pontosan mit jelent? Borostyánsárga fénnyel világítanak este 10 után a lámpák, az új világítási rendszer így nem csupán sokkal kevesebb energiát fogyaszt, hanem az élővilág és az emberi egészség megőrzése szempontjából is pozitív változást eredményez.

Erdős Tamás polgármestertől megtudtuk, ezzel a lépéssel szinte teljesen megszűnik a falu fényszennyezése, mely a közeljövőben létesülő Bükki Csillagda szempontjából is kiemelkedő jelentőségű. A polgármester megjegyezte, a Bükki Nemzeti Park segítségével, ajánlására vehettek részt a projektben.

Kutatásba kezdtek

Az ELTE Savaria Egyetemi Központjának vezetésével, az Eszterházy Károly Egyetem és a Kaposvári Egyetem közreműködésével egy tudományos konzorcium ugyanis fényszennyezéssel kapcsolatos kutatásokat kezdett meg 2017 szeptemberében. A projekt 979,99 millió forint vissza nem térítendő pályázati támogatást nyert el az Európai Uniótól. Első fő eredménye, hogy lehetséges olyan közvilágítást kiépíteni, amely jelentősen csökkenti a fényszennyezést, és emellett a funkcióját is megfelelően teljesíti. A projekt kutatóinak javaslatai alapján fejlesztették ki a nemzetközi szinten is egyedülálló közvilágítási rendszert, amelyet két településen, a Somogy megyei Bárdudvarnokon és Répáshután építették ki. Ez a fajta közvilágítás az első Magyarországon, amelynél elsődleges szempont volt a fényszennyezés csökkentése, és mindemellett LED-ek alkalmazásával készült.

– A kihelyezett lámpatestek újdonságnak számítanak, kifejezetten a természet védelme és az egészséges környezet kialakításának szempontjával tervezték – hangsúlyozta a település polgármestere. A kutatási projekt egyik elsődleges célját elérték a kutatók: lehet olyan közvilágítást tervezni és kiépíteni, amely jelentősen csökkenti a fényszennyezés hatásait úgy, hogy közben a berendezés teljesíti a feladatát.

Növekvő probléma

A fényszennyezés egyébként egyre növekvő problémát jelent a természeti környezetre és az emberi egészségre is. A tervezésnél két szempontot vettek figyelembe: a legújabb kutatások szerint a hideg fehér világítás káros a környezetre és az emberi egészségre. Ezért a tervezésénél elsődleges szempont volt, hogy csak meleg fehér fényt bocsásson ki, minimális kék sugárzással. Ráadásul, a mellékutakon este 10 óra után a világítás gyengül egy kicsit, és ekkor a már a biológiai szempontból legoptimálisabb borostyán sárga fénnyel világítanak. Ez a megoldás világviszonylatban is újdonságnak számít.

A kiépült közvilágítások jóvoltából a települések és környezetük egyben kutatóhelyként is szolgálnak az egyetemek számára.

ÉM-HM


Élményközpont épül

Egy évvel ezelőtt számoltunk be arról, hogy Csillagászati élményközpont épül majd Répáshután. (Ez is egyedülálló projekt lesz világviszonylatban, hangsúlyozta a polgármester.) A Bükki Csillagos­égbolt-park az első ilyen hegyvidéki attrakció lesz, Magyarországon pedig a harmadik Zselic és Bakonybél után. Az élményközpont megépítésére 990 millió forintot adott a magyar kormány. Közel 700 négyzetméteres élményközpontot terveznek Répáshutára, amely a környék fellendülését hozhatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában