Helyi közélet

2018.12.14. 16:15

Őrzik emléküket Ormosbányán

Ormosbánya - Viszoczky Györgynek és Viszoczky Sándornak emléket állítottak.

Ormosbánya - Viszoczky Györgynek és Viszoczky Sándornak emléket állítottak.

Fennállásának huszonöt éves évfordulóját ünnepelte ősszel Ormosbánya önkormányzata. A jubileumi ünnepség keretein belül nevezték el a 2017-ben átadott emlékházat, mellyel a település bányász múltjának kívántak emléket állítani.

– Az emlékház annak idején a helyiek összefogásával tudott megvalósulni az Ormosiak Baráti Köre és az Ormosbányai Megújhodásáért Alapítvány kezdeményezésére. Sajnos az alapítvány életében idén nagy változás volt, ugyanis annak elnöke és kuratóriumi tagja, Viszoczky Sándor egy hirtelen betegség következtében, teljesen váratlanul elhunyt. Ez úgy ért minket, mint egy sokk – kezdte Sike Ferencné, Ormosbánya polgármestere.

Viszoczky Sándort szinte egész élete az egykori bányásztelepüléshez kötötte, itt született, nőtt fel, később hosszú ideig igazgatta a helyi művelődési házat, tizenegy éven keresztül vezette az Ormosbányai Megújhodásáért Alapítványt.

Nekik köszönhető

– Édesapja, Viszoczky György pedig a bányának volt az igazgatója évtizedeken át. Lényegében, ami itt van, az nekik kettejüknek köszönhető. Éppen ezért döntött úgy a testület és az alapítvány, hogy méltó módon állítunk emléket nekik: márványtáblát helyeztünk el az emlékház falán, melyen az apa és a fiú előtt is tisztelgünk, a ház pedig felvette Viszoczky Sándor nevét – hangsúlyozta a település vezetője.

Az emléktáblát szeptember elején avatták fel, ekkor volt az emlékház névadó ceremóniája is. A település egyébként nagy hangsúlyt fektet a bányász hagyományok őrzésére, ami nem csoda, hiszen – mint azt Sike Ferencné mondta – Ormosbánya tulajdonképpen az egész életét, létét a szénbányászatnak köszönheti.

Bár a bánya 1987-ben bezárt, Ormosbánya ezt követően is fennmaradt, sőt 1993-tól önálló településként működik.

„Nagyon sok feladatunk van, sok probléma vár megoldásra, de ebben sokat segít nekünk a közmunkaprogram is. Összesen másfél milliárd forintot kaptunk a közmunkaprogram keretében, ez azt hiszem, a megyében is egyedülálló összeg. Ennek keretében utak, járdák, önkormányzati bérlakások újultak meg, sportpályát építettünk, de a program keretében cseréltük ki a rövidesen megújuló községháza tetőszerkezetét.”

A hivatal ugyanis TOP-os forrásból kicserélik a nyílászárókat, szigetelik az épületet, korszerűsítik a fűtésrendszert. Napelemeket is telepítenek majd, a régi tető viszont ezeket nem bírta volna el, a közmunkaprogram keretein belül viszont ezt is el tudták végezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában