Helyi közélet

2018.12.27. 12:48

A 660 éves falu könyve

Alsóberecki - Elkészült az Alsóberecki életét bemutató könyvsorozat első kötete.

Alsóberecki - Elkészült az Alsóberecki életét bemutató könyvsorozat első kötete.

Alsóberecki történetéről írt könyvet Lackó Gabriella, a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményének igazgatója és Komporday Levente történész. A kötet bemutatóját Alsóbereckiben tartották.

Amit megörökítettünk, azt a helyiek mondták el magukról.” Laczkó Gabriella

Kötődés

A könyvbemutatót a nemrégiben átadott könyvtárépületbe tervezték eredetileg, de akkora volt az érdeklődés, hogy a nagyobb befogadóképességű művelődési házban kellett tartani a rendezvényt. És még így is voltak, akik nem jutottak ülőhelyhez.

– A 660 év ugyan nem kerek évforduló, amelyet általában ünnepelni szoktak, de a település vezetése úgy döntött, itt az ideje a visszatekintésnek, szembenézni azzal, hogy az 1358-ban alapított bodrogközi település hová jutott – mondta köszöntőjében Emriné Bajnok Zita, Alsóberecki polgármestere. – Ez a kötet, amelyet minden család megkap ajándékba, a helyhez való kötődést is szimbolizálja és hozzájárul a falu közösségének erősítéséhez. Ennek a kötetnek, amely első a sorban, lesz még folytatása is a jövőben.

A 32. Karácsony

– Ez a 32. Karácsonyom Alsóbereckiben – mondta a könyvbemutatón Laczkó Gabriella, aki elmondta, az 1980-as év végétől végez lelkészi tevékenységet a településen. – Amikor hozzáláttunk a könyv szerkesztéséhez, még nem tudtam, Sárospatakon egy csodálatos kincsesbánya található Alsóbereckiről. Amit most könyv alakban megjelentettünk, inkább egy forráskötet. Amit megörökítettünk, azt a helyiek mondták el magukról, a faluról a két világháború között. Ebben a kötetben mindenki megtalálhatja valamelyik családtagját, rokonát, ismerősét, barátját. Ez a kötet az alsóbereckiek múltja, és jó, ha van múltunk, mert abból lesz a jelenünk.

A bemutatón megjelent az alsóberecki születésű Riczu Péter is, aki jelenleg Kecskeméten él családjával.

– Amikor kisgyerekként Alsóbereckiben éltem, a nagymamám volt az óvoda vezetője, a nagyapám pedig az iskola igazgatója – mondta Riczu Péter. – Minden gyerekkori emlékem ehhez a faluhoz köt és amilyen gyakran csak tudok, ellátogatok Bereckibe a családommal együtt. Ilyenkor első dolgunk mindig az, hogy elsétálunk azokra a helyekre, amelyekhez szép emlékek kötnek. Ha ennek a kötetnek lesz folyatása és lehetőséget kapok, akkor igyekszem magam is megosztani ezeket a gyerekkori emlékeket.

ÉM-BG


[related-post post_id="4078862"]

[related-post post_id="4076692"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában