Helyi közélet

2018.11.19. 13:31

Fél évszázad tánc Cigándon

Cigánd - 55 évvel ezelőtt alakult meg a Zemplén Gyermek és Ifjúsági Tánc­csoport.

Cigánd - 55 évvel ezelőtt alakult meg a Zemplén Gyermek és Ifjúsági Tánc­csoport.

Bár a Zemplén Gyermek és Ifjúsági Tánccsoport 1963-ban alakult, a cigándi tánc­hagyományok gyökerei sok­kal régebbre nyúlnak vissza.

A Búzavirággal indult

Cigándon 1931-ben alakult meg a „Búzavirág” csoport, mely a színpadi tánc kezdetét jelentette a településen. A társulat eljutott többek között Budapestre és Debrecenbe, ahol már az említett Paulini Béla felfigyelt a cigándiakra, és a Bokréta Szövetségbe invitálta az együttest. A következő években folyamatos fejlődésen ment keresztül a csoport.

1962-ben új fejezet kezdődött a cigándi színpadi tánc életében. Egy fiatal, ambíciókkal teli, temperamentumos testnevelő tanár érkezett Cigándra: Ureczky Csaba. Rögtön nekilátott megszervezni a település fiatal értelmiségéből álló tánc­csoportot, s néhány hónap alatt önálló műsorral mutatkoznak be a cigándi lakosság előtt. Ekkor születik meg a „Zemplén Táncegyüttes”.

1963-ban még nem a gyerekeké volt a főszerep, ők csak kiegészítésként táncoltak a pedagógus-, majd a gimnáziumi csoport mellett. Ureczky viszont felismerte a gyerekekben az utánpótlás lehetőségét, s a folyamatosságra törekedve próbálta nevelni a jövő táncosait.

Sikerek

A ’70-es ’80-as években a korszak szinte valamennyi jelentős ifjúsági néptáncbemutatóján részt vett a csoport. Kiemelkedik közülük a Járási Kulturális Szemle, melyet Sátoraljaújhelyben rendeztek. Továbbá a „Röpülj páva” televíziós műsor, melyen a döntőig meneteltek, s hoztak elismerést a táncosok és a cigándi emberek számára. Az 1978-as kubai utazás örök élmény marad mindenkinek, aki a Világ­ifjúsági Találkozón részt vett, és képviselhették a cigándi hagyományokat.

Az elmúlt 55 év alatt számtalan generáció nőtt fel. Szinte nincs olyan ember Cigándon, aki ne ismerne egy-egy cigándi népdalt, vagy tánclépést. Voltak közülük, akik fiatalon a táncos pályát választották hivatásul. Román Sándor a legismertebb közülük, aki a hivatásos együttesekben és a tengerentúli utazása alatt szerzett tapasztalatait önti ma világszínvonalon formába az ExperiDance társulat koreográfusa és tulajdonosaként. Neve ma már fogalomnak számít a szakmában. Munkáját számos díjjal és kitüntetéssel jutalmazták.

A Bodrogközi Múzeumportán külön kiállítóterem őrzi azokat a relikviákat, amiket az elmúlt öt és fél évtized alatt kapott a Zemplén Gyermek és Ifjúsági Tánccsoport.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában