Helyi közélet

2018.10.22. 15:45

Újra megtelt élettel a ház Varbócon

Varbóc - A volt igazgató és díszpolgár nevét vette fel az egykori varbóci iskola épülete.

Varbóc - A volt igazgató és díszpolgár nevét vette fel az egykori varbóci iskola épülete.

Megnyitotta kapuit az Arany Lajos Művelődési Ház az ötvenfős településen október 20-án, amelynek tiszteletére emléktáblát avattak. A jeles eseményen Molnár László polgármester és Riz Gábor országgyűlési képviselő mondott köszöntőt és Szaniszló János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal, Kazincbarcikai Járási Hivatalának vezetője is megjelent.

A falu tanítója volt

A pedagógus életútját dr. Török Pál alpolgármester méltatta, aki lapunknak is bemutatta a közkedvelt embert.

– Arany Lajos kántor-tanító, később igazgató itt kezdte a pályáját 1947-ben, és egészen 1968-ig tanított ebben az iskolában, amíg az működött. Szigorú, igazságos és jellemes ember volt, szülők és gyermekek egyaránt kedvelték, mindannyian emlékszünk rá. Tevékeny részese volt a község életének közművelődési szakemberként is. Mostanra értek meg a feltételek rá, hogy a régi iskola névváltozását emlékplakett kihelyezésével meg tudtuk ünnepelni. Boncsér Árpád művésztanár plasztikája hűen visszaadja az igazgató úr egyéniségét – foglalta össze az alpolgármester.

– A korabeli iskolaépületben tartjuk már évek óta a nagyobb rendezvényeket, jelenleg egy archív fotókiállítás látható benne. Kézenfekvőnek tűnt, hogy a jövőben művelődési házaként működjön tovább, mert az 1959-es téeszesítés következtében elnéptelenedett településen az iskolát be kellett zárni – osztotta meg.

ÉM-DA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában