Helyi közélet

2018.10.15. 13:35

Nyomot hagy mindenhol a tarcali alkotó

Tarcal - Már pirografikával is foglalkozik a tarcali alkotó.

Tarcal - Már pirografikával is foglalkozik a tarcali alkotó.

Titkóné Takács Mónika képeit több településen – Erdőbényében, Tarcalon, Tokajban és Bodrogkeresztúrban is – kiállították már. Egyik munkáját bárki megtekintheti, aki ellátogat a benzinkút és a csárda közötti tarcali parkba. A nyolc méter magas boros­üvegre – amely korábban a község feletti dombon, az Áldó Krisztus helyén állt – az önkormányzat kérésére két éve négy helyi művész, köztük Mónika festett fel híres helyi műemlékeket.

Szívesen tette, pedig rajzolni jobban szeret. Kenyerét pedagógiai asszisztensként keresi. Kedveli munkáját, de hobbija nélkül nem lenne teljes az élete, már pici korában is folyton alkotott.

Che Guevarával kezdett

– Már pár évesen minden felületet kihasználtam, a falak, ajtók, asztallapok, garázsajtó és az aszfalt is tele volt a rajzaimmal. A ceruza mellett használtam téglát, széndarabot, köveket, faágat, ami épp a kezembe akadt, igyekeztem nyomot hagyni mindenhol. Tízévesen divattervező, tinédzserként restaurátor akartam lenni. Középiskolában kezdtem portrézni. Az első próbálkozás magyar­órára esett, megfogott Che Guevara falon lógó fényképe, ő volt az első ember, akit lerajzoltam. Lebuktam, nyelvtanból egyest, rajzból viszont ötöst vittem haza. Később több híresség vonásait vittem papírra, és a családtagjaimat is megörökítettem – idézi fel a kezdeteket.

Keresi az egyedi jegyeket

Mónika szerint az ember a legizgalmasabb téma. Úgy véli, a szép, lágy vonásokat könnyebb lerajzolni és befogadni. Ő mégis az idősebbek arcára és a különleges karakterekre fókuszál.

– Szeretem a sokféleséget, a szemek kifejezőerejét, a ráncokat, a szabálytalanságokat, az egyedi jegyeket. Sajnos nem a képzőművészetin tanultam tovább festő-restaurátor szakon. Gimnázium után leálltam, de családanyaként újra ceruzát ragadtam és képzem magam. Ez jó irány. Ezt mutatják a pozitív visszajelzések is. Már pirografikával is foglalkozom. Fába forrasztó­pákaszerű eszközzel, magas hőfokon rajzolok portrét, állatot, növényt és magyar népi motívumokat – sorolja.

ÉM-JA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában