Helyi közélet

2018.10.01. 12:30

Megújulás kívül, belül

Miskolc - Pintér Béla keresztyén könnyűzenész koncertjével indult evangelizációs hét a Tetemváron.

Miskolc - Pintér Béla keresztyén könnyűzenész koncertjével indult evangelizációs hét a Tetemváron.

A református gyülekezetekben évről évre rendeznek evangelizációs alkalmakat, amelyeken keresztül jórészt azokat szeretnék megszólítani, akik még nem ismerik Istent. A Deszkatemplomban idén rendhagyó módon a zenés dicsőítés nagyobb hangsúlyt kapott a szeptember 19-től 23-ig ebből a célból „Össz­hangban Istennel” címmel rendezett istentiszteleteken. Hajdú Ferenc, a Csetényi Református Egyházközség lelkipásztora hirdette az Igét, akit a rendezvény üzenetéről kérdeztük.

Tiszta szív, lélek, elme

– Almási Ferenccel, a Miskolci-Tetemvári Református Egyházközség lelkipásztorával együtt jártunk teológiára, aztán ismét találkoztunk a Zemplénben, úgyhogy innen származik a régi ismeretség. A mostani evangelizációs héten a teljes megújuláshoz szükséges dolgokról beszéltem. Foglalkoztunk a szívünkkel, a lelkünkkel és a gondolatainknak, elménknek a megtisztításával. Mindhárom részünk tisztasága szükséges ahhoz, hogy rá tudjunk hangolódni Istenre. A református gyülekezeteink úgy állnak össze, hogy vannak benne már hitben járók és keresők. Nyilván igazán a keresőknek van szüksége evangelizálásra, a hitben járókat pedig erősíteni kell. Most a kettőt próbáltam összehangolni és együtt megjeleníteni ebben az esetben. Ha valakiben ennek kapcsán elindult valami, akkor fontos a további jelenléte is a gyülekezetben és sokat segíthet, ha beszél erről a lelkipásztorával – hangsúlyozta a csetényi lelkész.

Modern nyelvezet és zene

Hajdú Ferencet arról kérdeztük, hogy milyen szerepe volt a zenés dicsőítésnek a héten.

– Személyesen meg vagyok győződve arról, hogy a mostani közép- és a felnövekvő fiatal generációt nem lehet azokkal az énekeinkkel megszólítani, amelyeket az 1940-es években kiadott fekete énekeskönyvünkben találunk, mert a nyelvezetét már nehezen értjük. Szükségünk van tehát másfajta énekekre, amelyek már zenei kultúrában is közelebb állnak ahhoz, ami a rádióból szól. A modernebb dicsőítő dalok között is vannak igényes és minőségi zenék, amelyek úgy fogalmazzák meg az Evangéliumot, hogy teljesen hétköznapi, érthető és nagyon gyorsan azonosulni tudunk vele – fogalmazta meg.

ÉM-DA


[related-post post_id="4000660"]

[related-post post_id="4000532"]

[related-post post_id="4000507"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában