Helyi közélet

2018.10.15. 09:17

Amerikába is jut a tarcali furmintból

Tarcal - Bőséges, kiváló minőségű termést takarítanak be a történelmi borvidék szőlősgazdái ebben az évben.

Tarcal - Bőséges, kiváló minőségű termést takarítanak be a történelmi borvidék szőlősgazdái ebben az évben.

Kifejezetten jó évjáratnak számít majd a jövő borain szereplő 2018-as címke, emellett pedig egyre több helyi gazdaság kerül minőségi portékájával országos vagy nemzetközi reflektorfénybe.­­­

A jó szamorodni egyik titka, hogy legalább két-­három évig érlelik a hordóban.” Pataky Sándor Ákos

Tarolt Tarcal

Az egyik borászati szaklap által meghirdetett országos pályázaton sok száz nevező közül a tarcali Basilicus szőlő­birtok lett a befutó, a hegyaljai vállalkozás söpörte be a legtöbb közönségszavazatot és szakmai elismerést.

Az összesen tízhektáros gazdaság hat dűlőben, elsősorban Tarcalon (Mestervölgy, Fekete-hegy, Lónyai, Előhegy), kisebb részt pedig Bodrogkeresztúrban (Lapis) és Tokaj (Meleg-oldal) határában található. A szóban forgó területeken a történelmi borvidék jellegzetes fajtáit, furmintot, hárslevelűt, sárga muskotályt, kövérszőlőt, zétát, kabart és egy filoxéra-vész előtti kékszőlőt, a pur­csint – művelik, biomódszerekkel.

A különböző fajtákból évente összesen 10-12 ezer palack nedűt állítanak elő. A társaság lassan behálózza a világ különböző pontjain élő minőségi hegyaljai borok szerelmeseit, hiszen ezeket az italokat az USA Furmint programnak köszönhetően még Amerikában is szívesen kortyolják, és a neves nemzetközi szaklapok is elismerően említik Kanczler Andrásék borait.

Nem ma kezdték

– A vállalkozásunk viszonylag fiatal, viszont mi nem ma kezdtük. Jómagam Móron borászmiliőbe születtem és hosszú ideig a Hétszőlő birtok kötelékében tevékenykedtem. Sok évtizednyi szakmai tapasztalattal a hátunk mögött vágtunk bele ebbe a programba. Legfontosabb célunk a hazai, elsősorban a tokaj-hegyaljai borkultúra továbbörökítése, népszerűsítése. Régiónk legkiválóbb borászaival együttműködve aktív, értékteremtő közösséget építünk – hangsúlyozta Kanczler András, a birtok egyik tulajdonosa.

A Pataky Borportán is ódákat zengenek az idei termésről. A meleg miatt egy hónappal hamarabb kezdték meg Tokaj-Hegyalján a betakarítást és nagyjából a gyümölcs felét már begyűjtötték.

Imádják a lengyelek

– Folyamatosan csipegetjük az asszúszemeket a fürtökről. Minőségi és mennyiségi szempontból is erős évjárat lesz a 2018-as – szögezi le Pataky Sándor Ákos borász, panziótulajdonos, aki szerint a külföldi vendégkör javát, hatvan-hetven százalékát a lengyelek képviselik a történelmi borvidék turisztikára koncentráló településein.

– A jó szamorodni egyik titka, hogy legalább két-három évig érlelik hordóban. Nagyon komoly hagyományai vannak ezen a vidéken. A lengyel vendégeink még napjainkban is felidézik a korabeli tradíciókat. Régen a zsidó kereskedők vitték Krakkóba az ínyenc bort, és az is elterjedt szokás volt lengyel barátaink körében, hogy abban az évben, amikor fiuk született, felvásároltak sok szamorodnit az aktuális évjáratból és a jeles családi összejöveteleken fogyasztották el ezt a nemesek körében igen népszerű italt – magyarázta Pataky Sándor Ákos a szamorodnihoz társuló lengyel hagyományokat.


Modern ízek, pesti kezdők

A hagyományos érlelés mellett egyre többen alakítanak ki modern borászatokat német mintára a környéken. A reduktív eljárás során a hordóra sincs szükség, így kevésbé oxidálódik a bor és könnyed, kevésbé savas, friss, gyümölcsös párlat keletkezik, melyet a fiatalok mellett a nyugati turisták is szívesen megízlelnek. Trend manapság Tokaj-Hegyalján terjeszkedni. Többen besokallnak a szmogos, zajos fővárostól és szőlőt vesznek itt, ám gyakran pár éven belül alábbhagy a lendületük, hiszen nem könnyű tapasztalat nélkül lerakni a sikeres gazdálkodások alapjait. Persze akadnak az újak között figyelemre méltó, üdítő kivételek is. Léteznek olyanok, akik maguk mögött hagyják a fővárost és mintagazdasággal, kulturális eseménysorozattal pezsdítik fel ezt a páratlanul szép észak-magyarországi vidéket.


[related-post post_id="4012297"]

[related-post post_id="3984047"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában