Helyi közélet

2018.09.16. 13:28

Híd épül több generáció között Miskolcon

Miskolc - A jó életminőség, egészség biztosítása érdekében dolgozik az Avason az 50+ klub.

Miskolc - A jó életminőség, egészség biztosítása érdekében dolgozik az Avason az 50+ klub.

A Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény (MESZEGYI) nemcsak a gyermekek, de az idősek problémáival is törődik. Az 50+ klubot az ötven év fölötti, jórészt nyugdíjas korosztály hasznos szabadidő eltöltése érdekében, az elmagányosodás ellen hozták létre, tudtuk meg Gúr Péter Attila igazgatótól.

Közösségi igényre

– 2015. februárjában alakult az 50+ klub, mert egyre több, az ellátási területünkön élő idős ember van, közöttük sok olyan, aki elhagyatott, beteg, magányos, anyagilag hátrányos helyzetű. Köztudott, hogy az életkor meghosszabbodása következtében a nyugdíjas kort elért emberek egyre több időre kénytelenek bevonódni az idősellátó rendszerbe. Miskolcon is évről-évre nagyobb igény mutatkozik arra, hogy ezt a korosztályt megfelelő módon segítsük és ellássuk, ami nem csak a szépkorúak, de családtagjaik és a városvezetés részéről is megfogalmazódott. Korábban a korcsoport több tagja is a családsegítő felé jelezte igényét, hogy aktívan bekapcsolódna közösségi programokba. Az 50+ klub így egy közösségi igényre „válaszolva” jött létre – mondta el érdeklődésünkre az igazgató.

Szabadság és pihenés

– Korábban az öregség elsősorban a család, a közösség gondja volt. A többgenerációs család látta el az idős embert, a társadalom egésze alig viselte – és alig is ismerte – ennek terheit. Ezzel szemben ma, a 21. század elején az emberiség legnagyobb problémáit a népességrobbanás és az élettartam növekedése okozza. A közösség felelős az idősekért és az 50+ klub programjaival azt szeretnénk elérni, hogy a résztvevőknek olyan jövőképe alakuljon ki, hogy a nyugdíjas kor a szabadság, a pihenés és a közösségi élet ideje.

Önszerveződővé vált

– Szeretnénk megőrizni az idősek körében az önálló életvitelt, ameddig csak lehetséges, és törekszünk arra, hogy csökkenjen az életkor szerinti negatív megkülönböztetés – hangsúlyozta Gúr Péter Attila. – A klub az első időszakban csak koordinátor segítségével működött, aki gondoskodott a rendszeres programok megszervezéséről és lebonyolításáról, egyéni esetkezelésről. Önkormányzati képviselők támogatják a mára önszerveződővé vált a 25-30 fős csoportot, ahol a klubtagok saját maguk alakítják az alkalmakat és minden héten pénteken 13 órától gyűlnek össze az Avasi Közösségi Térben. Az összejövetelek maximum 120 percig tartanak az aktivitástól függően. A klubnak inkább csak íratlan szabályai vannak, mint a titoktartás és a Közösségi Tér házirendjének betartása, és a tagok kölcsönösen segítik egymást a mindennapi életben is. A csoporthoz bárki csatlakozhat az Avasi lakótelepről, illetve az Avasi családsegítő illetékességi területéről – foglalta össze.

Változatos programok

– A fenti célok érdekében különös hangsúlyt fektetünk a közösségépítésre, a generációk közötti „hídépítésre”. Fontos, hogy olyan programok is szerveződjenek, ahol az idősebb korosztály a fiatalabb generációkkal közösen vesz részt. Ennek érdekében iskolákat, óvodákat keresünk fel, vetélkedőket és kirándulásokat szervezünk. Az idősek szellemi frissességének megőrzésére, kulturális programok biztosításával törekszünk, és megünnepeljük a jeles napokat, évfordulókat. A jó egészség és az életminőség megőrzésének elengedhetetlen feltétele az egészség­tudatosság növelése. Emiatt előadásokat tervezünk, ahol elhangozhatnak fontosabb kérdések gyógyszerekkel, terápiákkal, új szabályozásokkal kapcsolatban. Szerepet kap a dietetikai és öltözködési tanácsadás is – zárta a beszélgetést az igazgató.

ÉM-DA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában