Helyi közélet

2018.09.01. 12:01

75. Velencei Filmfesztivál - Magyarok Velencében

Miskolc, Velence - A magyar filmek és filmesek bemutatkozására is jó alkalmat teremt az idei filmfesztivál.

Miskolc, Velence - A magyar filmek és filmesek bemutatkozására is jó alkalmat teremt az idei filmfesztivál.

A magyar felmenőkkel bíró angol színésznő, Rachel Weisz előrehaladott terhessége miatt nem kísérte el az eddigi egyik nagy közöségkedvenc, A kedvencet a velencei filmfesztiválra, a magyar édesanyától származó és valamelyest magyarul is beszélő Olivier Assayas viszont éppen ezen sorok írásakor válaszol a Double vies (Non-Fiction) című versenyfilmje kapcsán a sajtótájékoztató résztvevőinek kérdéseire. A Párizsban játszódó történet középkorú párjainak élete és gondolataik a könyvkiadás, a TV-sorozatok, a házasságuk, és azon kívüli viszonyaik körül forog. A sziporkázóan szellemes dialógusokból építkező filmben többek között a Miskolci CineFest két évvel ezelőtti díszvendége, Juliette Binoche látható.

Napszállta, vasárnap

A sajtósok zöme a Coen-testvérek westernje, a The Ballad of Buster Scruggs vagy a versenyen kívüli, Bradley Cooper és Lady Gaga főszereplésével készült Csillag születik sajtóvetítése között választott, így viszonylag gyér volt a közönség az utóbbi években megújult infrastruktúrájú Lido di Venecia legújabb, közel 450 nézőt befogadó Sala Giardinójában Szőcs Petra Déva című bemutatkozó nagyjátékfilmje sajtóvetítésén, aminek délutáni bemutatóját várhatóan sokkal nagyobb érdeklődés övezi majd. A Szőcs Petra és Nagy V. Gergő által írt, Déván és Petrozsényben forgatott film főszerepében egy albínó kislány, Nagy Csengelle látható, aki Szőcs Petra Cannes-ban debütált, A kivégzés című rövidfilmjében ismerhettünk meg. A Déva többnyire amatőr szereplői, elsősorban a Dévai Szent Ferenc Alapítvány növendékeinek köszönhetően teremt hiteles atmoszférát.

Nemes Jeles László mindenki által nagyon várt Napszálltáját vasárnap láthatja majd először a sajtó, nem sokkal utána pedig a bemutatóra meghívott közönség. Addig viszont a Déva mellett augusztus 30–31-én este a Hungarian Film Corner keretein belül 14 fiatal magyar rendező munkája is látható a velencei filmfesztivál egyik kísérőprogramjaként.

Váró Kata Anna, Velence, 2018. augusztus 31.


[related-post post_id="3968872"]

[related-post post_id="3967665"]

[related-post post_id="3965953"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában