Helyi közélet

2018.09.06. 12:46

360 fokos videó: Ilyen a tanévnyitó egy rendészeti szakgimnáziumban

Miskolc - Megkezdődött a 2018/19-es tanév a Miskolci Rendészeti Szakgimnáziumban, melynek tanévnyitója azért eltér egy átlagos iskola ceremóniájától. Kíváncsiak voltunk, milyen protokoll mentén alakul egy rendvédelmi szerv szakiskolájának évkezdete, ezért kilátogattunk az ünnepségre 360 fokos kameránkkal.

Miskolc - Megkezdődött a 2018/19-es tanév a Miskolci Rendészeti Szakgimnáziumban, melynek tanévnyitója azért eltér egy átlagos iskola ceremóniájától. Kíváncsiak voltunk, milyen protokoll mentén alakul egy rendvédelmi szerv szakiskolájának évkezdete, ezért kilátogattunk az ünnepségre 360 fokos kameránkkal.

Az országban Miskolc mellett három rendészeti szakközépiskola működik (Körmend, Remeteszőlős, Szeged), melyekben a jövő rendvédelmi kollégái tanulnak. A B.-A.-Z. megyei székhelyen idén 337 elsőéves tanuló kezdte meg tanulmányait, míg 335 másodéves tett esküt a szolgálat mellett.

A testületet rend, fegyelem és hierarchia jellemzi, így a tanévnyitó is izgalmas protokolláris elemekkel fogadta a tanulókat és vendégeiket. Mi pedig összeszedtünk néhány pontot, amik érdekesek lehetne a kívülállónak, aki nem jut el egy ilyen eseményre:

  • a Miskolci Rendészeti Szakgimnázium kinti sportpályáján, szabályos alakzatban álltak fel: első sorban a másodévesek, mögöttük az újoncok, mellettük elöljáróik
  • a rendésztanuló is ember, és bár kánikula nem volt, a tűző napon - ha jól számoltuk - öten is rosszul lettek, akiket bajtársaik vezettek ki
  • tesztnek is felfoghatjuk, hogy a nagyjából egy óra hosszúságú programot - többnyire - feszesen végigállták a fiatalok
  • a pulpituson több nagyon magas rangú elöljáró, az ország különböző településeinek szerveitől fogadta a tanulókat: ennek oka, hogy négy rendészeti szakgimnáziumból kerülnek ki a testület azon tagjai, akik Magyarország különböző szerveinél dolgozni fognak
  • mondtak beszédeket is, melyekben szóltak az új tanévről, illetve a törvény, a hűség és a lelkiismeret fontosságáról
  • a másodévesek azért nem a kibocsátáskor, hanem a tanév kezdetén tesznek esküt, mert ők ekkortól már próbaidős rendőrök, azaz belekóstolnak az aktív szolgálatba
  • a kerek születésnaposokat és a jubiláló szolgálati időt ledolgozó kollégákat itt is külön köszöntik
  • sortűz nem volt, de karddal és zászlóval kiegészített, formációs vonulás igen
  • ahogy nyitó Himnusz és záró Szózat is
  • Nagyjából így írhatjuk le egy rendészeti szakgimnázium tanévnyitóját, amiről 360 fokos videónkat megtekintve még több kiderül.


    Nézz körbe 360 fokban!

    " target="_blank" rel="noopener">A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!


    [related-post post_id="3971845"]

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában