Helyi közélet

2018.07.10. 11:26

Megérkeztek a házmentők Zádorfalvára

Zádorfalva - Már Zádorfalván vannak fővárosban tanuló építészhallgatók. Elkezdték az érték­mentést.

Zádorfalva - Már Zádorfalván vannak fővárosban tanuló építészhallgatók. Elkezdték az érték­mentést.

Zádorfalva épített örökségét mentik meg a napokban fővárosi építészhallgatók, akik tábor keretén belül először felmérést készítenek a népi építészet szempontjából értékes portákról, házakról, majd ezeket a dokumentációkat feldolgozzák. Az anyagból kiállítás születik, végül a Szentendrei Skanzen archívumába kerül. Erről korábbi lapszámunkban már részletesen írtunk, vasárnap azonban megérkeztek a településre a hallgatók, tegnap pedig elkezdődött a szakmai munka.

Manuálék születnek

Tóth Bence Péter, a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karának munkatársa lapunknak elmondta, az első nap „szétosztották” a házakat, kialakították a csapatokat. A kijelölt portákon három-három hallgató kezdte el a munkát. Délelőtt felrajzolták a homlokzatot, az alaprajzot és a metszetet, majd fotókat is készítettek, délután pedig lézer, colostok és mérőszalag segítségével elkezdték a méréseket. Így születnek meg majd végül az úgynevezett manuálék, azaz a méretezett, szabadkézi rajzok.

Az építészhallgatók nagy lelkesedéssel láttak neki a munkának. Kovács Ádám, a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatója nemcsak ismeretei bővítése, de a társadalmi felelősségvállalás szempontjából is rendkívül fontosnak tartja a tábort.

Mint lapunknak elmondta, az egyetemen tanult különböző épületszerkezeteket Zádorfalván élőben tudják vizsgálni, hisz a község igen gazdag tárháza a népi építészetben előforduló formáknak.

– A munkánk az örökségvédelem szempontjából is nagyon fontos, mivel a zádorfalvi épületek háború előttiek, amelyekből már kevés van az országban – magyarázta Ádám.

Az ötletgazda

Tóth Viktor, a tábor mentora, egyébként friss diplomás építész mindezt azzal egészítette ki, hogy a szakma értékesnek, megőrzendőnek tartja a település építészeti örökségét, de ehhez természetesen szükség van a társadalom és a politika támogatására is. Egyébként Viktor volt az, aki korábban munkatársával együtt elkészítette Zádorfalva települési arculati kézikönyvét, és akkor szembesült vele, hogy az itt található építészeti értékek megmentésre várnak. Így az ő ötlete alapján szervezték idén itt a tábort.

HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában