Helyi közélet

2018.07.03. 11:25

Gombás ételek a bográcsban Kissikátoron

Kissikátor - Remek hangulatban, színes programokkal telt Kissikátoron a falu­nappal egybekötött gombafesztivál.

Kissikátor - Remek hangulatban, színes programokkal telt Kissikátoron a falu­nappal egybekötött gombafesztivál.

Az elmúlt hetek változékony, csapadékban gazdag időjárása kedvezett a gombának, így a kissikátori rendezők a főzőversenyen részt vett csapatok számára biztosítani tudták a szükséges mennyiséget. A kezdeti bőséges termés után az elmúlt években nem ez volt a tendencia, többször vásárolni kellett a rendezvényre. A kialakított állásokban ezúttal is négy óra állt rendelkezésre, hogy elkészítsék a kondérban készülő gombás finomságokat.

Emlékezés a tudósra

Közben a fesztivál egyéb programjai is a megszokott ütemben zajlottak. Remek hangulatban telt a kispályás labdarúgótorna, bőven akadt jelentkező a szabadtéri színpadon megtartott sörivó versenyre, de a délelőtti órákban a falu posztumusz díszpolgáráról is megemlékeztek.

Dr. Kovács Béla matematikus Kissikátoron született, a helyi általános iskolában ismerkedett meg a számtan alapjaival, a zsákfaluból indulva lett ismert tudós. Halálának 25. évfordulóján a helyi önkormányzat mellett az özvegye, a két fia, és a felvidéki Détér község meghívott vendégei is megkoszorúzták az iskola falán található emléktáblát.

Gombás illatok

Közben a főzőverseny is a végéhez közeledett, a bográcsok felől egyre jobb illatok árasztották el a falut. A szakmai zsűrinek nem volt egyszerű dolga, de a bíráláskor számos szempontot figyelembe vettek. A győzelmet végül a Vargányák csapata szerezte meg, megelőzve a Csemetekert és a Huszárok főzőgárdáját. A Gombafesztivál különdíját a Szentsimonért Egyesület kapta meg.

– Ezen a napon teljesen megtelik a falu, elérjük a teljesítőképességünk határát – fogalmazott az eseményen Kocsik László Csaba, Kissikátor polgármestere. – A falunap alatt 4-5 ezer vendég fordul meg nálunk. Természetesen nem egyszerre, hanem folyamatosan. A lakosság életében nagyon fontos ez a rendezvény. Ilyenkor megmutathatjuk magunkat, a sikátori vendégszeretetet, a közös munka, szórakozás pedig még inkább összekovácsolja a lakosságot.

Ezt megerősítette a Kissikátor Fejlesztéséért Közalapítvány vezetője. Kocsik Bertalanné hangsúlyozta: a hagyományos falusi búcsú szerepét másfél évtizeddel ezelőtt átvette a Gombafesztivál. Azóta a helyiekkel közösen azért dolgoznak, hogy a Sikátorra érkező vendégek ilyenkor a lehető legjobban érezzék magukat.

Közösen előkészítették

– Hetekkel ezelőtt elkezdtük gyűjteni a gombát a környező erdőkből. Szervezett formában, és a lakosságtól is átvettük az általuk leszedett vargányát – tette hozzá Kocsik Bertalanné. – Utána saját kezűleg pucoltuk, abároltuk és lefagyasztottuk, hogy a kellő mennyiséget a csapatok és magunk számára biztosítani tudjuk. Ilyenkor a sikátori asszonyok is készítenek gombapörköltet, amit a vendégek kóstolhatnak meg a falunap alatt.

A Kissikátori Gombafesztivál második felében a szabadtéri színpad telt meg élettel. Helyi- és környékbeli csoportok léptek fel, valamint a borsodi falu felvidéki testvértelepülése, Détér is bemutatkozott. Este a Dinamit együttes koncertezett, a program pedig későn este egy jó hangulatú utcabállal zárult.

ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában