Helyi közélet

2018.07.07. 20:09

Fejlesztik az óvodát és elkészült az emlékmű Nagybarcán

Nagybarca - Megújul a konyha és tornaszobával bővül az óvoda Nagybarcán.

Nagybarca - Megújul a konyha és tornaszobával bővül az óvoda Nagybarcán.

Mintegy kilencvenmillió forintos vissza nem térítendő támogatást nyert a Területfejlesztési Operatív Program pályázatán Nagybarca az óvoda felújítására. A projekt keretein belül megújul az intézmény konyhája, és egy új tornaszoba is épül a létesítményben. Vadnai Zoltán polgármester elmondása szerint, a fejlesztésre már régóta nagy szükség volt.

– Az épületrész, ahol a munka folyik, valamikor egy református általános iskolának adott otthont, főfalai az 1860-as években épültek, így ráfért már a felújítás, a tornaszobára ráadásul régóta szüksége volt az intézménynek. A konyha korszerűsítése is régi terv volt, hiszen az is igen régen volt már felújítva – részletezte a település vezetője.

Magasabb színvonalon

Vadnai Zoltán örömét fejezte ki, hogy Nagybarca már évek óta dinamikusan fejlődik, hozzátéve, a jelenlegi munkák viszont kiemelt jelentőséggel bírnak a nyolcszázötven lelkes kis település életében.

– Gyakorlatilag, mivel a településünkön már általános iskola nem működik, igyekszünk nagyon odafigyelni, hogy az óvodánk minél korszerűbb módon lássa el a feladatát. A tornaszoba már régi igénye volt a pedagógusoknak, a konyha esetén pedig nagyon fontos volt az, hogy továbbra is úgy üzemeljen, hogy megfelel minden szakhatósági elvárásnak, hiszen kötelező önkormányzati feladatként itt főznek az óvoda mellett a szociális étkeztetést igénybe vevőkre, sőt innen látják el a gyermekek szünidei étkeztetését is. Öröm számunkra, hogy a fejlesztéssel magasabb színvonalon tudjuk majd biztosítani ezeket a szolgáltatásokat a településen élőknek – zárta a polgármester.

A június elején kezdődött munkálatokkal várhatóan még az ősszel végez a kivitelező.

Emlékhely a templomkertben

Kopjafaállítással emlékeztek a reformáció ötszázadik évfordulójára Nagybarcán. Vadnai Zoltán polgármester, református lelkész érdeklődésünkre elmondta, az ünnepi istentiszteletre Kárpátaljáról és Felvidékről is érkeztek megemlékezők. Az Ulman István, felvidéki fafaragóművész által készített kopjafát a főút mellett található református templom udvarán helyezték el azzal a céllal, hogy minden arra járót emlékeztessen a kerek évfordulóra.

Tajthy Ákos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában