Helyi közélet

2018.06.21. 15:51

Célpontban az anyaság Miskolcon

Miskolc - Tabutémát boncol­gattak Miskolcon a Célpont Közösségi Tér baba-mama klubján.

Miskolc - Tabutémát boncol­gattak Miskolcon a Célpont Közösségi Tér baba-mama klubján.

Drahos Judit tanácsadó szakpszichológust látták vendégül hétfő délelőtt a kismamák, aki kérésükre a szülés utáni depresszióról, és a gyermekáldást követő párkapcsolati változásokról beszélt.

„Az első kérdés, hogy ­mennyire tudunk férfiak és nők maradni, amikor az apa és az anya szerepünk beérkezik az életünkbe.” – kezdte interaktív előadását a szakember. „Ha akarjuk, ha nem, az első gyerek születése után elkezdjük apának és anyának szólítani egymást. Hosszú távon viszont nem biztos, hogy jó, hogyha az tölti ki a gondolatainkat, hogy mennyire vagyunk szülők, még ebben az extrém életszakaszban sem, ami teljesen újraírja az életünket. Jellemző, hogy legtöbben az otthonról hozott szülői mintákat ismétlik, vagy azok ellen lázadnak, ami a házastárs számára is újdonság lehet és erre az anyós probléma még inkább rá tud erősíteni.” – folytatta.

Nem törvényszerű a krízis

„Mégsem mondhatom, hogy törvényszerű, hogy komoly bajt okozzon az első gyermek születése, bár ez mindenképpen krízisállapot. Sok házasság bomlik fel éppen ilyenkor.” – mondta Drahos Judit. „Csoportdinamikailag a háromfős egység, tehát az egygyermekes családok a leginstabilabbak. Kezdetben az anyák gondolatai kizárólag a babára irányulnak és a férfiak háttérbe szorulnak, amit gyakran nehezen viselnek. Később viszont eljönnek azok az idők, amikor vissza kell találni a korábbi szerepeinkbe, hogy a házasság ne szenvedjen csorbát.” – tudtuk meg.

Fontos a támogató környezet

„Ezen felül nehézséget okozhat a kismamáknak, hogy a baba fejlődésével gyorsan változik a napi rutin és az anyák bizonytalanná válnak saját kompetenciáikban. Ebben sajnos nem segít az internetes fórumok kaotikus világa sem. A szülés utáni depresszióban általában azok a nők veszélyeztetettek, akik túl fiatalon szülnek, lelkileg komoly nehézségeik vannak, vagy feszültséggel teli kapcsolatba érkezik a nem várt baba. Kezdeti stádiumban sokat jelenthet a támogató környezet és azok a belső erőforrások, amelyek segítenek a verem mélyéről kimászni. A depresszió tünetei között említhető a végletesség és a gyerekre irányuló ártó gondolatok, de ekkor már mindenképpen szakemberhez kell fordulni.” – hívta fel a figyelmet a pszichológus.


Kiszakadnak a négy fal közül

„Póczos-Sarnyai Krisztina már maga is tartott a körnek egy intimfitnesz-órát.

„Szerintem, amiért nagyon jó a baba-mama klub, mert kiszakadnak az anyukák otthonról a négy fal közül és tapasztalatot cserélhetnek másokkal. Emellett sok olyan témát ölelnek fel a szervezők, amivel kicsit mélyebbre ásnak, mint ami megszokott,” – mondta el érdeklődésünkre Krisztina.

„Főleg a fél éves lányom és egyéves fiam miatt járunk, bár nekünk is kikapcsolódás ez a férjemmel. Jól érzik itt magukat a gyerekek, játszogatnak és van társaság. Szerintem nagyon figyelnek a többi babára és sokat tanulnak, mert mindenféle inger éri őket,” – folytatta Kóródi Eszter.

„Gyerekcentrikus vagyok és úgy döntöttem, hogy eljövök a feleségemmel a klubra, mert szeretném, ha tágulna a látóköröm. Az ilyen alkalmak nagy előnye, hogy hasonló embereket ismerünk meg, összebarátkozunk és tudjuk egymást értesíteni más közösségi programokról,” – fűzte hozzá Sándor János, Eszter férje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában