Helyi közélet

2018.06.11. 17:41

A főutcán folyt a Bán-patak Dédestapolcsányban

Dédestapolcsány - Hétfőn délelőtt két patak folyt Dédestapolcsányban, az egyik a Bán-patak a rendes medrében, a másik pedig a patakba be nem férő víz a főutcán.

Dédestapolcsány - Hétfőn délelőtt két patak folyt Dédestapolcsányban, az egyik a Bán-patak a rendes medrében, a másik pedig a patakba be nem férő víz a főutcán.

- Nagyon hirtelen jött az ár, éjszaka folyamatosan esett és a Bükkből lehetett hallani a folyamatos dörgést, villámlást.

- Nyolc óra, fél kilenc körül kezdett egyre feljebb jönni a patak vízszintje, de már visszafelé megy.

- A fiamnál homokzsákolni kellett, körbevette a víz a házat, a hidat pedig el is árasztotta, keresztülfolyt rajta a víz – mondta Szaniszló András délelőtt 11 óra körül, a szintén pataknak tűnő park mellett. Visszaemlékezése szerint 2010-ben volt legutoljára ilyen.

Lukács László polgármester szerint az eső és az áradás a lakóházakban jelentős kárt nem okozott, menteni nem kellett senkit, de néhány pince és fal azonban elázott. Az önkormányzati utakban és egy hídban keletkezett jelentősebb kár. Szerinte az utóbbi száz évben tízévente van hasonló villámárvíz Dédestapolcsányban.

Elárulta, a lázbérci víztározóban elfért a víz, amennyi belement, az távozhatott is rajta, de mivel a vízszint alacsonyabb volt benne, így töltötték is. Ami probléma, hogy a Bán-patak medre részlegesen szabályozott és telenőtt fával, ami visszaduzzasztotta a vizet. Ezt a gondot évről évre jelezni szokták az ÉVIZIG-nek, de 30 éve nem történik semmi, mert nincs rá forrás.

- TB -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában