Helyi közélet

2018.06.05. 18:48

A csontritkulás nem fáj, ezért igen fontos a szűrővizsgálat

Miskolc - Ingyenes egészségügyi szűréseken vehettek részt az érdeklődők a miskolci városháza aulájában vasárnap.

Miskolc - Ingyenes egészségügyi szűréseken vehettek részt az érdeklődők a miskolci városháza aulájában vasárnap.

Az önkéntes egészségnapot a Miskolci Autista Alapítvány szervezte. A program keretében többféle mérésre volt lehetőség. Csontsűrűség és véroxigénszint, vérnyomás, testsúly, testzsír, hidratáltság és csonttömeg – ezekre figyeltek.

Hosszú a várólista

„Támogatást nyertünk arra, hogy három egészségnapot szervezzünk. Ez a harmadik alkalom, és hogy minél többen kapjanak lehetőséget, a régiségvásár napjára tettük. Ahogy az autizmusnál, a szervi problémáknál is fontos, ha még időben felismerjük a kezdetben nem látszódó betegséget. A kórházakban például várólistás a csontsűrűség mérés, itt viszont azonnal elvégezhető. Ma már sikerült egy elég súlyos csontritkulásban szenvedő hölgyet kiszűrnünk, akit azonnal továbbküldött a kolléganőm szakrendelésre” – foglalta össze a program jelentőségét Támbáné Bohus Viktória projektvezető.

Frank Judit személyesen kötődik az alapítványhoz, de az ingyenes egészségnapot is jó kezdeményezésnek tartja. „A barátnőmnek van egy Down-szindrómás kislánya, akivel napi szinten találkozom, ezért szeretek olyan szervezeteket támogatni, amelyek sérült gyerekekkel foglalkoznak. Ezt az alapítványt különösen kedvelem, jártam már a központjukban is, ahol igazán befogadó légkörrel találkoztam. Nagyjából ismertem az eredményeimet, de mindig szeretnék visszaigazolást kapni. Minél több szűrésen veszek részt, annál biztosabb lehetek benne, hogy valós képpel rendelkezem az egészségügyi állapotomról” – fejtette ki.

Nincs látványos tünet

Búza Erika egészségügyi asszisztens a csontritkulás kiszűrésének fontosságára hívta fel a figyelmet.

„Az alkar dexa-készülékkel végezzük a csukló- és alkarcsontokon a csontsűrűség mérést, aminek az idősebbeknél van jelentősége. Sok Kalcium és D-vitamin fogyasztással lehet megerősíteni a csontrendszert, de ha már valakinél kialakult a probléma, akkor a szakorvoshoz kell fordulni. A megelőzéshez mindenképpen szükséges a szűrővizsgálat, hiszen ez nem fáj, látványos tünetek nem jelzik előre a bajt hanem egyszer csak elkezdenek törni a csontok. Mind a csontritkulás, mint a magas vérnyomás olyan, amire bárki örökölheti a hajlamot, de az életmódja, a táplálkozás, a stressz és egy csomó minden befolyásolja, hogy kialakul-e” – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában