Helyi közélet

2018.05.08. 18:09

Arany János, Ady és Petőfi nyomában a Kós diákjai

Miskolc - Hat napot tölthettek Erdélyben, bejárták a nevezetességeket.

Miskolc - Hat napot tölthettek Erdélyben, bejárták a nevezetességeket.

Az „Arany és Petőfi történelmi emlékhelyeinek nyomában” című Határtalanul pályázat keretében a Kós diákjai és pedagógusai 6 napot tölthettek április 26-a és május 1-je között Erdélyben, végigjárva mindazon történelmi és kulturális emlékhelyeket, amelyek Arany Jánoshoz, Petőfi Sándorhoz és Ady Endréhez kötődnek. Nagyváradon megnézték az Adyhoz köthető emlékhelyeket, a múzeumot, az EMKE és a Mülleráj kávéházat, Nagyszalontán a Csonka Toronyban a felújított Arany János-kiállítást, Aradon pedig az aradi vértanúk emlékművét. Megcsodálták Temesvár történelmi belvárosát, Déva és Segesvár várát, koszorúztak Fehéregyháza határában Petőfi eltűnésének helyén az Ispánkútnál és Székelykeresztúron a Gyárfás-kúriában, Petőfi vén körtefájánál.

Gazdag program

Kirándultak Csíksomlyóra a kegytemplomba, Csíkszeredára a Makovecz Imre által tervezett templomhoz, Kézdivásárhelyre Túróczi Mózes ágyúöntő műhelyéhez, Sepsiszentgyörgyre a Kós által tervezett Székely Nemzeti Múzeumhoz, és Dálnokra, Dózsa György szülőfalujába. Megkoszorúzták Gábor Áron emlékművét Eresztevényben, a Nyergestetőn ünnepi műsor keretében a Kós és Miskolc város kopjafáját.

Megtekintették Szejkefürdőn a legnagyobb székely Orbán Balázs, Farkaslakán Tamási Áron író sírját, a parajdi sóbányát, Szováta, Korond nevezetességeit. Vásároltak népi kerámiákat, ettek kürtőskalácsot, ittak Csíki sört és ásványvizes forrásokból borvizet.

Hazafelé megálltak Koltón a Teleki-kastélynál, ahol Petőfi mézesheteit töltötte feleségével, Szendrei Júliával.

Sok-sok irodalmi és történelmi élménnyel gazdagodva tértek haza a székelyudvarhelyi Bányai János testvériskolájukból, amellyel a kapcsolat 27 éve töretlen.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában