Helyi közélet

2018.04.06. 11:37

Zöldségfeldolgozó- és savanyítóüzem Gelejen

Gelej - A közel öt hektár területen konyhakerti zöldségtermesztést végeznek.

Gelej - A közel öt hektár területen konyhakerti zöldségtermesztést végeznek.

A geleji önkormányzat tulajdonában 16 hektár mezőgazdasági termelésre alkalmas földterület van. Ebből négy hektáron erdőgazdálkodást, 1,2 hektáron gyümölcstermesztést, öt hektáron szántóföldi növénytermesztést folytatnak. A fennmaradó közel öt hektár területen konyhakerti zöldségtermesztést végeznek.

– Az eltelt időszak alatt megtanultuk a termesztés fortélyait, és azt is, hogy az alacsony aranykoronás földeken milyen növény terem meg nagy biztonsággal. Így a hagymafélék, uborka, káposztafélék és zöldségtermesztés felé kezdtünk orientálódni – ismerteti Demeterné Nyeste Erzsébet Gelej polgármestere.

Egyedi támogatással

A 2016-os évben megterveztették a feldolgozóüzemet, melynek megvalósításához a kormány a belügyminisztériumon keresztül egyedi támogatást biztosított. A savanyítóüzemben gyártható termékek köre igen széles, hiszen a savanyúság mellet kisebb módosításokkal az üzem képes különféle lekvárok, gyümölcsök, szárít­mányok, zöldséglevek készítésére is. A megtermelt zöldségféléket konyhakész állapotban értékesítve (tisztítva, kockázva, szeletelve )további árbevétel érhető el.

– Adottságainkat és lehetőségeinket felismerve olyan megoldást kerestünk, amellyel a közfoglalkoztatásra alapozva településünk, illetve térségünk kimozdítható a stagnáló fejlettségi szintről. Ennek eredménye a feldolgozó üzem létrehozásának gondolata, melynek több pozitív hatása is prognosztizálható – hangsúlyozza a polgármester. A közfoglalkoztatási programokban megtermelt mezőgazdasági termékek feldolgozása növeli az előállított élelmiszerek értékét. Az élelmiszer-biztonsági szabályok teljesítése, a NÉBIH által engedélyezett termékek lehetővé teszik a kereskedelmi forgalmazást. A feldolgozási kapacitás kihasználása igényli a közfoglalkoztatáson kívüli beszállítói kört. A környező településeken élő őstermelők, gazdálkodók bevonása növeli a térség jövedelemszintjét, folyamatosan bővülhet a beszállítók száma.

Nyáron indul

Az üzem építési szakasza lezárult, melyek során megépült a 300 négyzetméteres üzem, egy 16 négyzetméteres hűtőkamra, kerítés és 200 méter hosszan egy aszfaltos üzemi út. Jelenleg a működési engedély beszerzése van folyamatban. A savanyító és zöldségfeldolgozó üzem indítását 2018. június 1-én tervezik, öt fő munkavállalóval.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában