Helyi közélet

2018.02.27. 07:23

Óvatosan az utakon Borsodban is!

Miskolc - A közlekedésben a téli időszak igényli a legtudatosabb felkészülést az autósoktól és a gyalogosoktól egyaránt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is.

Miskolc - A közlekedésben a téli időszak igényli a legtudatosabb felkészülést az autósoktól és a gyalogosoktól egyaránt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is.

A rendkívüli időjárási körülmények között bekövetkezett közlekedési balesetek jellemző oka az, hogy a közlekedésben résztvevők nem a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelő sebességgel vezetik járműveiket. Az észlelhetőség hiányosságai elsősorban a gyalogosokra jelentenek többletkockázatot.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság ajánlása szerint a gépjárművek vezetőinek az alábbiakra kell figyelmet fordítaniuk:

- a gépkocsival történő közlekedés fontos kelléke a jól működő ablaktörlő, a kézi jégkaparó, a jégoldó spray, a téli ablakmosó folyadék, a megfelelően működő páramentesítő;

- a műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a futómű és a gumik kifogástalan állapota, fontos a megfelelően megválasztott téli autógumi;

- a száraz és a vizes utak hirtelen válthatják egymást, mely különös óvatosságot és figyelmet kíván;

- lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázzanak az úttest mellett, vagy az úttest szélén haladó gyalogosokra;

- huzamosabb utazás esetén szükség lehet takaróra, melegebb ruhadarabokra, vontatókötélre, elegendő mennyiségű élelmiszerre és italra is;

- elengedhetetlenül fontos, hogy amennyiben hosszú útra indulnak előtte töltsék fel mobiltelefonjukat, hogy baj esetén mihamarabb segítséget tudjanak hívni;

- az országos médián kívül érdemes figyelemmel kísérni a helyi sajtó, rádió és televízió híradásait, beszámolóit, hiszen ezeken keresztül is fontos és hasznos információkat szerezhetünk a közlekedéssel és közlekedésbiztonsággal kapcsolatban.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága felhívja arra is a figyelmet, hogy rendkívüli időjárási viszonyokra a következő napokban is számítani lehet a megyében, ezért célszerű a megengedettnél lassabban, óvatosabban közlekedni, a biztonsági övet pedig minden esetben használják a járművezetők és utasaik is egyaránt.

Amennyiben bajba jutott személyt látnak, haladéktalanul jelezzék a 112-es központi segélyhívó telefonszámon!

Vigyázzunk egymásra, hiszen télen is mindenkit hazavárnak!

ÉM


[related-post post_id="3779202"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában