Helyi közélet

2018.01.25. 09:45

Borsodi is lehet az év agrárszakembere

Szendrő - Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a fővédnöke Az Év Agrárembere Kitüntető Díjnak, amelyet az agrotrend.hu hívott életre. Az idei versengésben – amely során 2017 legjobbjait keresik – egy megyénkbeli gazdálkodó, Szaniszló Máté is érintett.

Szendrő - Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a fővédnöke Az Év Agrárembere Kitüntető Díjnak, amelyet az agrotrend.hu hívott életre. Az idei versengésben – amely során 2017 legjobbjait keresik – egy megyénkbeli gazdálkodó, Szaniszló Máté is érintett.

Ebben nőtt fel

A mindössze harminc éves, Szendrő környékén gazdálkodó szakember neve nem cseng ismeretlenül a megyében, nem véletlen tehát, hogy a legjobb háromban várja a szavazás végét a növénytermesztés kategóriában. A családi vállalkozást még az édesapja indította el: mintegy 450 hektáron folytatnak szántó­földi növénytermesztést, 400-as létszámmal bíró juh állományt tartanak, valamint teljes körű mezőgazdasági bérszolgáltatást végeznek mezőgazdasági termelőknek. Máté ebben nőtt fel, gyerekként szívta magába a mezőgazdaság szeretetét. Gazdaságuk termelés- és ügyvezetője, egyben agronómus, állandó gépész, szervizes, anyagbeszerző, ha pedig kell, akkor felül a gépre, vagy bármilyen munkát elvégez.

– Azon vagyunk, hogy fejlesszük a saját környezetünket, hogy segítséget nyújtsunk a többi itt gazdálkodónak. Sok fejlesztési munkát végzünk, vetőmag és növényvédőszerek gyártóival közös kísérleteket folytatunk, ami nem csak szimplán fajtasorokat jelent, hanem rendhagyó szakmai előadásokat, bemutatókat is. Egész évben vizsgáljuk, hiteles méréseket végzünk, kiértékeljük, elemezzük az eredményeket. Laborkísérletek is vannak nálunk, hibrideket vizsgálunk. Ezt fontosnak tartom, és azt gondolom, az ilyen munka eredménye az, hogy ma majd a duplája a termésátlag a megyében a tíz évvel ezelőttinek – mondja Szaniszló Máté, aki hatalmas lelkesedéssel beszél, érezhetően nemcsak munkáról, hanem életmódról, hivatásról van szó.

Mintegy 8 évvel ezelőtt ő „honosította” meg a Bódva völgyében a szójatermesztést, amit annak idején meglehetősen kétkedve fogadtak az ott élők.

– A miénk volt az első próbálkozás a szójababbal, ma pedig elmondhatjuk, hogy a teljes vertikuma itt van integrálva a térség szójatermesztésének – teszi hozzá.

A szavazásról

Az Év Agrárembere Kitüntető Díjra jelölni lehetett indulókat és tíz kategóriában három jelölt került be a döntőbe. A tíz kategória mellett életműdíjat is átadnak. Szavazni január 31-ig lehet az azevagrarembere.hu oldalon. A díjátadót február 10-én tartják Siófokon, ahol a szavazók és a zsűri döntése alapján adják át az elismeréseket egy gála keretében.

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában