Helyi közélet

2017.12.17. 15:45

Szeretet és összetartozás Léhen

Léh - A léhi betlehemesek ott voltak az idei (múlt szombati) Kárpát-­medencei találkozón is.

Léh - A léhi betlehemesek ott voltak az idei (múlt szombati) Kárpát-­medencei találkozón is.

Kocsis Mihályné, Tóth Attila Vincéné, Halászné Szarka Beáta, Idrányi Tamásné, Szemán Károlyné, Oravecz Péter, Idrányi Tamás, Halász József, Tóth Attila Vince, Kocsis Mihály, Szemán Károly. „Tamás Sándor és Tamásné Kucsma Julianna igazoltan nem tud itt lenni” – mondja Szemán Károly polgármester a léhi betlehemezők névsora után, ám a lelkemre köti: ki ne hagyjak senkit! „Kemény mag csoport a nevünk!” Ők azok, akik kedden reggel beöltöznek és műsort adnak a fotók kedvéért.

Mára egymás nélkül levegőt sem tudunk venni." Szemán Károly

Adott volt az út

– 1996-ban egy csereháti vetélkedővel kezdődött a csoportunk, a Kemény mag csoport története. Akkor összeálltunk és mivel a férfiak betlehemeztek, így adott volt az út, mondhatni apáról fiúra szállt – meséli Tóthné Marika az előzményekről. – A férfiak betlehemes ruhája például adott volt, de mint díszlet, a kistemplom is megvolt már. Maga a betlehemes műsor váza adott volt, hiszen a férfiak játszották, ám mivel Debrecenben elindult évekkel ezelőtt a hagyományos betlehemes találkozó, úgy döntöttünk, mi is csatlakozunk. A női ruhát mi álmodtuk meg magunkra: kicsit hagyományőrzős, kicsit téli. Az elkészítésében az egyik csoporttársunk jeleskedett.

A léhi betlehemesek ott voltak az idei (múlt szombati) Kárpát-medencei találkozón is.

– Nagyon szép volt! Vannak új csoportok, és vannak immár ismerős társaságok is – mondja Marika. – A zárórendezvény nagyon megható volt idén is… A magyar és a székely himnusz elhangzása mindenkit elérzékenyített, hiszen majd minden magyar területről voltak most is a Hajdúságban.

De természetesen a léhiek ilyenkor több helyen fellépnek. Szemán Károlynétól megtudjuk, hogy az öregek napjától kezdve az adventi gyertyagyújtásig vendégek, míg Léhen az éjféli misén mutatják be műsorukat.

– Ezt át kell érezni – teszi hozzá, majd Szemán Károlyhoz, a település vezetőjéhez fordulok. „Nem mindennapi, hogy egy polgármester betlehemezik” – mondom.

– ’96-ban még nem voltam polgármester, amikor összeállt ez az 5–6 család – válaszolja. – Mára egymás nélkül levegőt sem tudunk venni.

Mozgatórugói a falunak

„Gyakran meglepődnek egy-egy fellépésen, hogy én vagyok a polgármester, pedig nem különleges ez. Meglepődnek a jelmezen is, hiszen én vagyok az öreg a műsorban” – tudjuk meg Szemán Károlytól. „A betlehemezést megpróbáljuk továbbvinni, hiszen most mi vagyunk egyfajta mozgatórugói a falunak, és kell majd az utánpótlás.” A léhi polgármester hozzátette: mindezt csak szívből lehet csinálni, és fontos számukra a szeretet, az összetartozás és a közösségformálás. „De az élet sajnos úgy hozta, hogy elhagyták a fiatalok a települést, így nehéz is mindez…” – mondja búcsúzóul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában