Helyi közélet

2017.12.18. 15:05

Képtári karácsony: ajándék a kicsiknek Miskolcon

Miskolc - Rászoruló családok gyermekeinek szereztek nagy örömet a cipősdobozokba rejtett ajándékok.

Miskolc - Rászoruló családok gyermekeinek szereztek nagy örömet a cipősdobozokba rejtett ajándékok.

Esztendők óta hagyomány a Herman Ottó Múzeumban, hogy karácsony előtt cipősdoboz-akcióval adományokat gyűjtenek és azokat különleges események keretében adják át a rászorulóknak. Tavaly a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házzal közösen bonyolították le a jótékonysági kezdeményezést. Idén a közreműködő szervezetek sora a Vöröskereszttel bővült.

Minden gyermekkorosztály számára volt valamilyen ajándék a karácsonyfa alatt."

Segítség nehéz sorsúaknak

Advent második vasárnapjának délelőttjén fedél nélkül élő embereket láttak vendégül a Képtári karácsony eseményén. A három szervezet számára ugyanis fontos, hogy az ajándékok mellett „a kultúra eszközeivel” is próbálják meg a nehéz sorsú embereket segíteni. Az akkori vendégek így egy tárlatvezetésen vehettek részt a Herman Ottó Múzeum Képtárában, majd egy kis vendéglátás és az adományok átadása következett. Néhány órára igazi karácsonyi hangulat költözött a múzeum falai közé.

Családok délelőttje

Egy héttel később, advent harmadik hétvégéjén, most vasárnap délelőtt rászoruló miskolci családokat láttak vendégül hasonló keretek között.

Mosolygó szülői arcok, izgatott gyermekszemek töltötték meg a Herman Ottó Múzeum központi épületének előterét, ahol a felállított karácsonyfa alatt már csábítóan ott sorakoztak a becsomagolt ajándékok.

Sok-sok ajándék

A kicsik és szüleik először Pirint Andrea vezetésével a Képtárban tettek egy játékos körutat és egy-egy érdekesebb festmény és műtárgy segítségével bibliai történeteket, a régi időket idéző szokásokat, életeseményeket, használati eszközöket ismerhettek meg. A bemutatott érdekességek között természetesen ott volt a restaurálásról napokban hazatért hírneves Csontváry-festmény, az Öreg halász is.

A képtári körutat egy kis vendéglátás követte és elkövetkezett a délelőtt fénypontja, az ajándékosztás.

Fotó: Vajda János

Minden gyermekkorosztály számára volt valamilyen ajándék a karácsonyfa alatt. Eleve az volt a kérés, hogy az adományozó a csomagoláson tüntesse fel, hogy kisfiú, vagy kislány számára szánja a tartalmát és, hogy milyen korosztályú gyermeknek való a dobozban lévő játék, vagy másféle hasznos eszköz.


Múzeumi cipősdoboz-akció

A Herman Ottó Múzeum ebben az évben is meghirdette cipősdoboz-akcióját. Cipősdobozba csomagolva várták a – különösen gyermekeknek szóló – adományokat. A múzeum központi épületében és a Miskolci Galériában lehetett leadni az adományokat és ezért múzeumi belépőt kaptak az adományozók. Sok miskolci rászoruló ünnepvárását tette szebbé a sok-sok összegyűlt ajándék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában