Helyi közélet

2017.12.16. 08:44

Jutalom: van, aki kapja, van, aki csak szeretné

Borsod-Abaúj-Zemplén - Nagy a felháborodás. A Klikhez tartozó iskolák dolgozói nem kapnak jutalmat, más fenntartásúak viszont igen.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Nagy a felháborodás. A Klikhez tartozó iskolák dolgozói nem kapnak jutalmat, más fenntartásúak viszont igen.

„Miért kevesebb az egyik tanár a másiknál?” – teszik fel a kérdést a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete megyei képviselői blogukban. A kérdés pedig azért merült fel bennük, mert kiderült, a szakképzési centrumokhoz tartozó középiskolák dolgozói kapnak év végi jutalmat (nem is keveset), az egyházi intézmények legtöbbjében szintén jár a dolgozóknak egy kis plusz, sőt a nagyobb települések önkormányzati óvodái is örülhetnek egy kis év végi juttatásnak, a tankerületi központokhoz tartozó állami iskolák munkavállalói azonban nem számíthatnak jutalomra karácsony előtt, de valószínűleg utána sem.

Titok

Azonban, hogy ki mennyit kap, nehéz volt kideríteni, mert a munkáltatók és intézményvezetők titokként kezelik a dolgozók jutalmát. Mint ismeretes, a szakgimnáziumok és szakközépiskolák a szakképzési centrumhoz tartoznak, a centrumok pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium fenntartásában vannak. Sikerült beszélnünk az egyik megyénkbeli szakgimnázium igazgatójával, aki elárulta, az iskola minden dolgozója (tehát nem csak a pedagógusok) novemberben 56 ezer forint cafeteriát kapott élelmiszer-utalványban, decemberben pedig 80–90 ezer forint jutalomban lesz részük.

Az igazgató elárulta, már tavaly is volt jutalmazás, ami óriási meglepetés és természetesen nagy öröm volt a munkavállalók számára. Az igazgató úgy véli, a szakképzési centrumoknak a bevételt termelő felnőttképzés miatt több lehetőségük van a pluszjuttatásra. Az iskolák egyébként azt a tájékoztatást kapták, hogy a cafeteria az első 7 hónap jó gazdasági eredményeinek köszönhető, de már akkor „benne volt a levegőben”, hogy még decemberben is lehet számítani egy kis pluszra.

Egyházi iskolákban is érdeklődtünk. A Nyitott Ajtó Baptista Általános Iskola, Óvoda, Szakképző Iskola, Középiskola és Kollégium igazgatója, Molnárné Kertész Ildikó lapunknak elmondta, tavaly kaptak jutalmat az intézmény dolgozói, melyre a fenntartónak pályázati pénz adott lehetőséget, de az idén nem lesz jutalom. Azonban egy színvonalas karácsonyi vacsorára meghívják a munkavállalókat.

Az egyik katolikus oktatási intézményben azt mondta az igazgató, hogy nincs felhatalmazva arra, hogy a jutalmakról beszéljen, keressük a fenntartót. Írásban küldtünk kérdéseket az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóságnak, választ egyelőre nem kaptunk.

Mindenütt más

A Pedagógusok Szakszervezete óvodai tagozatának elnöke, Makár Barnabásné viszont örömmel újságolta, hogy a miskolci önkormányzat fenntartásában lévő óvodák dolgozói már januárban is kaptak 50 ezer forint cafeteriát, és most decemberben is ennyire számíthatnak. Van, ahol már meg is kapták a juttatást a munkavállalók. Az óvodai jutalmak azonban minden önkormányzatnál máshogy alakulnak – tette hozzá az érdekvédő.

Szűcs Tamás, a PDSZ megyei ügyvivője azonban csalódott. Mint mondta, a jutalmazással kapcsolatos problémákat felvetették nemrég a Klebelsberg Központban, ahol azt a választ kapták, hogy az állami iskolákban megemelték a munkaközösségi és az osztályfőnöki pótlékot, a szakképzési centrumok intézményeiben azonban nem.

– Ez igaz, csakhogy a pótlék körülbelül a pedagógusok harmadát érinti – tette hozzá az ügyvivő. Jelezte: akik tudnak a szakgimnáziumok jutalmairól, azokat nagyon felháborítja a megkülönböztetés, azonban sokan nem is tudnak erről.

– Igazából mindenütt meg kellene találni a módját a jutalmazásnak – mondta Szűcs Tamás.

A különböző jutalmazással kapcsolatban kérdéseket küldtünk az Emberi Erőforrások Minisztériumához is, de választ egyelőre nem kaptunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában