Helyi közélet

2017.12.20. 07:39

A Mindenki karácsonyán igyekeznek pótolni egy kicsit az otthon melegét

Miskolc - Együtt ünnepeltek a Magyar Vöröskereszt miskolci ellátottjai.

Miskolc - Együtt ünnepeltek a Magyar Vöröskereszt miskolci ellátottjai.

Idén is megtartották a Magyar Vöröskereszt miskolci ünnepét, a Mindenki karácsonyát a Hajléktalanokat Gondozó Központban.

Már hagyományos

A rendezvénynek több éves hagyománya van már a megyeszékhelyen, de még hosszabb ideje nyúlik vissza a története a Vöröskereszt égisze alatt, hiszen a Mindenki karácsonyát akkor is megrendezték már, amikor még nem létezett a miskolci szállójuk.

Főként télen, a krízisidőszakban a háromszázat is meghaladja azon rászorulók száma, akikről folyamatosan gondoskodnak a gondozó­központban. A hideg idő beköszöntével jelenleg is szinte teljes kapacitáson működnek. Azonban nemcsak a hajléktalan emberek felé fordulnak, hanem a szegénységben, mélyszegénységben élők felé is. Ennek jegyében nekik osztottak kedden délelőtt ruhát, majd déltől 200 adag toroskáposztát a Vöröskereszt népkonyháján.

Délután aztán megtelt a központ közösségi tere, ahol – ahogy az elmúlt években is minden alkalommal – műsorral kedveskedtek az ellátottaknak.

Kis ünnepi műsor

– Ezeknek az intézményben élő embereknek nagyon kevés hozzátartozója van, vagy éppen nincs rokona. Hajléktalanok, akiknek ez ünnep, mint ahogyan az egész nap is az. A Magyar Vöröskereszt ilyenkor ünnepi műsorral és ételekkel is kedveskedik a hajléktalan ellátottainak – mondta a rendezvénnyel kapcsolatban korábban lapunknak Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének igazgatója.

Szokás az is ilyenkor, hogy az átmenti szállón élők is előadnak egy kis ünnepi műsort a társaiknak, így volt ez idén is, versekkel és citerán előadott karácsonyi dalokkal készültek, nagy sikerrel.

A rendezvényen elhangzott: a karácsony talán a legszebb és mindenki ünnepe. Talán ilyenkor a hajléktalan szálló és az otthon melege közötti különbség még inkább fájó, ezt szeretnék enyhíteni a Mindenki karácsonyával.

Örömzene

A lakók műsora után – a tavalyi ünnep után idén ismét – az Avasi Örömhír Kamaraegyüttes érkezett műsorával, amelybe a karácsonyi dalok mellett református műveket is „csempésztek”, tekintettel a reformáció ötszáz éves évfordulójára. A Pásztorok, pásztorok, és a Csendes éj című dalokat a lakók is együtt énekelték a kórussal, akik egy ír áldással köszöntek el.

Fotó: Bujdos Tibor

– Egy nagyon nehéz éven vagyunk túl. Azt kívánom mindenkinek, hogy olyan szeretet töltse el a szívét, amiből jut egymásnak, és a kollégáimnak is – mondta zárásként Duberné Dunaveczki Éva, a gondozóközpont vezetője. A műsor után a bentlakókat ünnepi vacsorával, az egyéb ellátottakat szeretetvendégséggel várták.

- ÉM-HI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában