Helyi közélet

2017.11.05. 09:27

Szélvihar: megúszható a hosszú áramszünet

Miskolc - Ritkán látott, tapasztalt szélvihar tépázta meg az országot néhány napja. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ez egyre gyakoribb meteorológiai esemény lehet a jövőben…

Miskolc - Ritkán látott, tapasztalt szélvihar tépázta meg az országot néhány napja. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ez egyre gyakoribb meteorológiai esemény lehet a jövőben…

A Balatonon le kellett állítani a kompokat, akkora hullámokat korbácsolt fel a szél, amelynek a sebessége elérte az óránkénti 140 kilométert is. A vidékünkön nincs ekkora tó, viszont vannak távvezetékek, amelyek rádőlő fáktól, leszakadó ágaktól, avagy pusztán a széltől károsodnak. A következmény igen kellemetlen, hiszen a hosszú időre kimaradó áramellátás újra beindítása nemcsak a szolgáltatónak kerül sokba, hanem otthon is leolvad a mélyhűtő, nem mennek a gázkazánok, nem működik a garázskapu és így tovább.

„Viharálló”

A tavaly 25 éves fennállását ünneplő miskolci FUX Zrt. szakemberei folyamatosan keresik a távvezetékgyártásban az új, versenyképes megoldásokat. Ez a cég igazi erőssége. A társaság nyert már díjat a Magyar Innovációs Szövetség versenyén a felületkezelt szigeteletlen távvezetékek fejlesztéséért és gyártásáért.

A legújabb termék egy „viharállóra” szigetelt, kisebb feszültségű vezeték, amelyet a svéd partnerrel közösen fejlesztettek ki, és a kisebb települések közötti és azokon belüli légvezetékek kiváltására alkalmas – mondta dr. Barkóczi István, a FUX cégvezetője, alapítója.

Ez a vezeték kettős célt tud szolgálni. Egyrészt emelt szilárd­ságú alumíniumból készül, ami lehetővé teszi, hogy ellenálljon a komoly szélviharoknak is. Van olyan demonstrációs fotó, ami azt mutatja, hogy egy kidőlt fát tart meg a vezeték anélkül, hogy leszakadna. A másik sajátossága gazdasági, mert hatékonyabban lehet vele áramot továbbítani, mint a korszerűtlenebb vezetékeken. Az erősebb szigetelés, amit rávittek, pedig azt küszöböli ki, hogy károsodás esetén ne kerüljön felszínre áramütéssel fenyegető felület.

Az éghajlatváltozás pontos hatásain vitatkoznak a tudósok, de azt mindenki tapasztalja, hogy szélsőségesebbé vált az időjárásunk, több a nagy vihar, a brutális erővel betörő front, vagy éppenséggel a téli jegesedés, ami szintén töri-zúzza a fákat, károsítja a vezetékeket. Ezért eljött az ideje annak, hogy viharállóbbá fejlesszük a hálózatokat – mondja dr. Barkóczi István.

ÉM-KL


[related-post post_id="3665564"]

[related-post post_id="3665026"]

[related-post post_id="3664197"]

[related-post post_id="3664194"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában