Helyi közélet

2017.08.15. 10:29

Lajtos kocsi járta Golopot

Golop - Csütörtöktől akadozott az ivóvízellátás a településen.

Golop - Csütörtöktől akadozott az ivóvízellátás a településen.

Az alábbi levelet kaptuk a hétvégén Golopról: „A településünkön a rekkenő hőségben már harmadik napja nincs ivóvíz-szolgáltatás. Ha valamilyen csoda folytán mégis folyik valami a csapból, akkor annak nyomása elenyésző. Mosó- és mosogatógép elindításához nem elegendő. Nálunk a gázkazánunk szolgáltatja a meleg vizet. Mivel a nyomás nem éri el az üzemi nyomást, ezért a meleg víz előállítása is nehézkes, persze ha van egyáltalán víz.

El tudják képzelni, hogy a 35-38 fokban milyen kellemes aszalódni úgy, hogy még zuhanyozni se tud az ember? Abba bele se gondoljunk, hogy egy esetleges tüzet hogyan oltanának el, amikor a tűzcsapok üresek. A furcsaság a történetünkben az, hogy a környékbeli településeket (ahol zavartalan a vízszolgáltatás) is a Golop határában található kutakból látja el ivóvízzel a Borsodvíz Zrt.

A lajtos kocsi járta a falut, egy ember sem maradhat­­­ víz nélkül.” Kiss Lajos

Elszivárog a víz

– Csütörtökön vettem észre, hogy valami probléma van a település vízellátásával – mondta lapunknak Kiss Lajos, Golop polgármestere. – Azonnal értesítettem a vízművet, akik ki is jöttek a településre, és megállapították, hogy a falu vízszolgáltatását ellátó medencében nincs víz. Elkezdték a medence feltöltését, de látni lehetett, hogy valahol elszivárog. A szakemberek végigjárták a nyomvonalat, de elmondásuk szerint sehol sem jelent meg a víz a felszínen, így nem lehetett megállapítani, hol van a csőtörés, hol folyik el a település vize.

Napközben, amikor feltöltötték a medencét és összekötötték a mi vezetékeinket a monoki hálózattal, volt víz a faluban. Igaz, nem olyan nyomással, mint amilyen normál helyzetben szokott, és a település magasabban fekvő helyein még kisebb volt a víznyomás. A lajtos kocsi folyamatosan járta a falut, hiszen egyetlen ember sem maradhat víz nélkül. A szakemberek elmondták, szakaszok kizárásával is próbálták megállapítani, hol szivárog el a víz a golopi rendszerből, de a hétvégén nem találták meg a hibát.

Keresték a hibát

A golopi településvezető a hétfőt is a vízmű értesítésével kezdte.

– Jeleztem, a hiba még mindig nem hárult el. Azt ígérték, még hétfőn délelőtt kiküldenek egy hangdetektoros mérőkocsit. Feltöltik a medencét és utána aknáról aknára járva mérik, hol folyhat el a golopiak vize. Azt ígérték, amint megtalálják a hibát, pár órán belül el is hárítják azt, úgyhogy nagyon reméljük, már hétfőn helyreáll a szolgáltatás, hiszen ez ilyen kánikulában különösen fontos – tette még hozzá Golop polgármestere.

– Két kisebb hibát a hétvégén már megtaláltunk és kijavítottunk – tudtuk meg Kiss Attilától, a Borsodvíz Zrt. főmérnökétől. – Hétfőn délután behatároltunk azt a területet, ahol elfolyt a víz a rendszerből. A területre letelepítettük a műszereket és kedden reggel a medence feltöltése és az adatok kiértékelése után megkezdjük a hiba elhárítását. Hétfőn délutánra Golop legnagyobb részében helyreállt a vízszolgáltatás, csak a Rákóczi utca felső végén lévő mintegy tíz ingatlant érinti a vízhiány, oda lajtos kocsival vittük a vizet, de kedd délre ott is helyreáll a szolgáltatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában