Helyi közélet

2017.07.05. 07:19

Ütött a (víz)óra Perecesen! „…vízlekötés fog történni”

Miskolc-Pereces - „Van egy víztársulás, sokan rendesen fizetjük a vizet – vannak, akik nem –, és a vízmű korlátozta a vízellátást.”

Miskolc-Pereces - „Van egy víztársulás, sokan rendesen fizetjük a vizet – vannak, akik nem –, és a vízmű korlátozta a vízellátást.”

„Itt élünk Perecesen életvitelszerűen, a vízműnél nem tudnak segíteni, így más nem fizetése miatt nekünk is bűnhődni kell… Segítsenek.” – kereste meg szerkesztőségünket egy hölgy.

Azzal, hogy mindenkit büntetnek, nem értek egyet." Egy Híd utcai lakos.

– Azért nincs víz, mert sokan nem fizetik – mondja egy férfi a Híd utcában. – Evidens, hogy nem adnak akkor vizet, mert fizetni mindenért kell.

A férfi elárulja: télen is Perecesen élnek, de hivatalosan nem itt, hanem az Avason. Elneveti magát, majd azzal folytatja, hogy víz nélkül nem lehet élni.

– Főzéshez, mosakodáshoz, locsoláshoz is kell a víz – jelenti ki. – Igazándiból időnként nincs víz. Nem egész nap, hanem időnként. Szűkítő van, lassan csordogál.

Szóba kerül, mennyien is nem fizetnek, de nem tudja.

– Azzal, hogy mindenkit büntetnek, nem értek egyet – mondja. – Ha valaki nem fizet, zárják le, csak a baj az, hogy telken megy keresztül a vezeték, és a tulajdon védelme miatt nem lehet oda bemenni. Ez van, majd megyünk tovább, hogy mi legyen.

Mennyi az annyi?

Megtudjuk: a vízzel kapcsolatos közgyűlés múlt szombaton volt, ahol kiderült a tartozás összege is.

– Talán 1,4 millió forint a tartozás, de nem tudom pontosan, mert öregszem – válaszolja felvetésünkre. – Nem segít senki, ám ha besegítene az önkormányzat, akkor új hálózatot lehetne kiépíteni, és akkor mindenkitől le lehetne kötni bármikor a vizet.

Tovább megyünk, egy fiatalabb férfitől igyekszünk érdeklődni a helyzetről.

– Dehogy van korlátozás! – mondja, és gyorsan hozzáteszi, hogy a nevét ő sem vállalja, nem szeretne konfliktust az utcabeliekkel. – A legfontosabb: vannak, akik nem fizették a vízdíjat, ebből lett 1100 forintos hátralék. Olyan hátralékokról beszélünk, hogy ahol csőtörés miatt kikötés volt, vagy nem járt ki a tulajdonos. 85 ezer forint körüli összegről van szó, ami hetven felé ment. Annyi volt a MIVÍZ kérése, hogy ezt a szövetkezet fizesse ki, hiszen a MIVÍZ csak a központi óráig szolgáltat. Hat, nyolc évente kell cserélni az órát, és sokan arra lázadtak be, mert 6500–8500 forintba kerül az óra. Azért került nekünk 14 ezer forintba, mert a MIVÍZ csak a MIVÍZ-tulajoknak ad olcsóbban órát. Mivel ezek kerti ingatlanok, a szolgáltató nem fogja annyiért adni sem az órát, sem a bekötési díjat, mint normál esetben. A férfi hangsúlyozza, hogy a közgyűlésen az elhangzott: ha nem hajlandók kicserélni az órát a tulajdonosok és kifizetni az 1100 forintot, akkor lekötik a vizet.

A felhívás

– Persze, hogy van víz! Tudtam, hogy ez lesz belőle, kitették az internetre is! – legyint. – Nem értették meg, miről van szó. Jöjjön, nézze meg, zsír új az óra.

Egy picit odébb papír az árokban, kutya ugat, tépi a kerítést. „Felhívás” – áll az A4-es lap tetején. A 2017. június 27-én kelt nyomtatványt egyrészt Viszokai János szolgáltatási igazgató írta alá a MIVÍZ Kft. részéről, másrészt a „Képviselő”, aki a vízóracserével – mint azt írja – a továbbiakban nem kíván foglalkozni, ám levélben várja az észrevételeket. „Július 20-ig, ahol vízóracsere nem történik meg, vízlekötés fog történni.” – áll szóról szóra a lapon.

Kérdéseinket elküldtük a MIVÍZ Kft.-hez és tájékoztatást kértünk a kialakult helyzetről, ugyanakkor beszéltünk Pakusza Zoltánnal, Pereces önkormányzati képviselőjével, aki holnapra ígért választ az üggyel kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában