Helyi közélet

2017.06.12. 16:43

„A könyvtár fellegvár is”

Cserépváralja - Új, tágasabb helyen, szebb környezetben olvashatnak a cserépváraljaiak.

Cserépváralja - Új, tágasabb helyen, szebb környezetben olvashatnak a cserépváraljaiak.

Megújult a cserépváraljai könyvtár is, amelyet pénteken délelőtt adtak át ünnepélyesen, az óvodások és az iskolások részvételével. Az ünnepi alkalmon az önkormányzat megvendégelte a falubelieket, a Kiss Kata Zenekar pedig koncertet adott.

Mindenhol fontos

Bokrosné Stramszky Piroska, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár megyei hálózati igazgatóhelyettese beszédében elmondta, az ilyen alkalmakkor azt látják, a kultúra, a könyvtár mindenhol fontos. A könyvtár fellegvár is, a legkisebb faluban is a közösség építésének, a hagyományok őrzésének letéteményese. Köszönet illeti azokat, akik tesznek, dolgoznak ezért. Kívánta, hogy minél többen használják a megújult könyvtárat, legyen közös tér a beszélgetésekre, olvassanak, töltsék együtt hasznosan a szabadidőt.

– A falu lakóinak fontos a helyi kultúra szervezése, a közösség építése, ehhez adtuk a szívünket, lelkesedésünket, amiben partner volt a megyei könyvtár vezetése. Tavaly sikeresen pályáztunk és nyertünk könyvtárfelújítást. A Nemzeti Kulturális Alap pályázatának köszönhetően 1,8 millió forintos beruházás valósulhatott meg, amihez 10 százalékos önrészt vállaltunk – mondta el az 1970 óta működő könyvtár megújulásáról Dávid Zoltán polgármester.

– A régi helyiségből újba költözött az intézmény, nagyobb lett az alapterület, bővebb a kínálat és a modern kornak megfelelően internettel, számítógéppel látták el. Ebben a digitális, gyors világban azért van egy kis vonzereje a könyveknek is, járnak helyiek ide. Ebbe a szép helyiségbe érdemes már szervezni programokat, amelyben segíteni fog a megyei könyvtár is, nélkülük nehéz lenne. Indulnak állománybővítési pályázaton is, amelyhez a megyei könyvtár ad szakmai segítséget – tette hozzá Dávid Zoltán.

Bokrosné Stramszky Piroska kifejtette, a pályázat segítségével a berendezés újult meg, a számítógépeket pedig a megyei könyvtár szolgáltatási rendszerének keretében hoztuk ki, így a teljes fejlesztés értéke 2,5 millió forint, a település vezetése pedig a helyiség belső felújítását vállalta magára. Hozzátette, 2013 óta ők biztosítják az ellátást a megye 318 településén, könyveket, folyóiratokat, számítógépeket biztosítanak, programokat szerveznek.

ÉM-TB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában