Helyi közélet

2017.05.09. 14:45

Közösségek hete indult Borsodban

Miskolc - Megyénkben félszáz közösség csatlakozott a kezdeményezéshez, a héten csaknem 80 programmal készülnek.

Miskolc - Megyénkben félszáz közösség csatlakozott a kezdeményezéshez, a héten csaknem 80 programmal készülnek.

Csaknem kilencszáz programot kínál a hétfőn indult Közösségek Hete országos rendezvénysorozat, amelynek keretében országszerte egészen május 14-ig várják színes eseményekkel az érdeklődőket. Az idén első alkalommal megrendezett programsorozattal a szervezők évente visszatérő hagyományt szeretnének teremteni. A rendezvény fő célja, hogy az egyre inkább elmagányosodó társadalmunk figyelmét felhívja a közösségek szükségességére, a közösségi kezdeményezésekre, valamint azokra az élményekre és értékekre, amelyeket egy közösség a tagjainak adhat. A programsorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciumi együttműködésében valósul meg.

Séta angol kalauzolással

Szerte az országból több száz programgazda közel 900 eseménnyel csatlakozott a kezdeményezéshez. Megyénk részvétele kiemelkedő, hiszen csaknem félszáz közösség közel 80 programot szervez a hétre. A színes palettán többek között olyan rendezvények szerepelnek, mint séta Miskolcon, Európa leghosszabb főutcáján, méghozzá angol nyelvű kalauzolással. Ózdon szintén a helytörténet jegyében lesz városnéző séta és kirándulás a megye második legnagyobb települését körülölelő dombokra. A nyelvműveléssel kapcsolatban játékos anyanyelvi vetélkedő lesz Kistokajban, Mezőkeresztesen, Miskolcon, valamint a magyar nyelv szentélyében, Sátoraljaújhelyen A Magyar Nyelv Múzeumában.

Göncön a mikrotérségi közösségfejlesztés lehetőségeiről tartanak kerekasztal-beszélgetést az észak-abaúji civil szervezetek. Edelényben egy mezőgazdasági programot ismerhetnek meg, amely a vidéki munkanélküliség és a szegénység problémáira ref­lektál.

Éjszakai pingpong

A sportkedvelőkre is gondoltak megyénkben, hiszen bemutatkozik az éjszakai pingpong is, amelynek Diósgyőrben az Ady Művelődési Házban már hagyománya van. Érdekes kezdeményezésként említhetjük Facebook-csoportok csatlakozását is, amelyek során az együttműködésre és szolidaritásra hívják fel a figyelmet, vagy éppen közösségi élmények felidézésével erősítik a településükhöz való kötődést.


Okostelefonról is

A Közösségek Hetére interaktív, okostelefonos alkalmazást is fejlesztettek, ami a programok közötti eligazodáson túlmenően szórakoztató játékokkal is igyekszik az emberekhez minél közelebb hozni a kezdeményezést.

A rendezvénysorozat programjairól az EVENT@HAND Közösségek Hete applikáció mellett (webes elérhetőség) bővebben a Közösségek Hete weboldalán tájékozódhatnak az érdeklődők, ahol a keresést dátum és helyszín szerinti szűrés is segíti, illetve számos színes programajánló található az esemény Facebook-oldalán is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában