Helyi közélet

2017.05.26. 19:31

„Kérem a jó Istent, segítsen!”

Abaújkér - Az agydaganatban szenvedő Annamária egyik nagy álma, hogy egyszer találkozhasson Pataky Attilával.

Abaújkér - Az agydaganatban szenvedő Annamária egyik nagy álma, hogy egyszer találkozhasson Pataky Attilával.

– Nem vagyok valami jól. Fáj a lábam, a derekam, nehezen megy a mozgás – panaszolja Annamária, amikor hogyléte felől érdeklődünk.

Így aztán főleg olyan tevékenységekkel telnek a napjai, amihez nem kell sokat mozogni. Olvasni szokott, írogatni és számítógépezni. A szerelmes könyveket sorra olvassa és a Bibliát.

A héten az Abaújkéren élő Sóvári Annamáriához látogattunk el, de nem egy örömteli esemény kapcsán, hanem azért, mert a család így is nehéz helyzetét újabb baj tetézte. Május elején kigyulladt a kéményük, amit most újra kell építeni, a cserépkályhájukat pedig szétszedni és azt is újrarakni.

Este történt

Annamária sorsát évek óta nyomon követjük. Óvodás korában észlelték nála az agydaganatot, amelynek csak egy részét lehetett eltávolítani. Az általános iskolát elvégezte ugyan, de betegsége miatt nem tudott továbbtanulni. Agydaganata szerencsére az utóbbi években nem nőtt tovább, de Annamária mozgáskorlátozott és beszélni is csak nehezen tud. A család nehezen teremti elő a megélhetéshez szükséges pénzt, hiszen az édesanya és az apa is beteges.

Annamária édesanyja, Marika meséli el, mi történt azon a borzalmas éjszakán.

– Este volt, már épp lefeküdtünk. Egyszer csak fütyülést hallunk kintről. Annamária szólt is nekünk, hogy anya, valaki fütyül. Kinézünk, hát a szomszéd fiatalember volt az. „Nem látod, hogy égtek?” kérdezi a kéményre mutogatva. De akkor már a másik szomszéd telefonált is a tűzoltóknak, akik 10 percen belül kiértek. Sokáig oltották a tüzet, az volt a szerencse, hogy az eső is esett. És persze az, hogy a fiatalember észrevette a tüzet. Nem tudom, mi történt volna velünk, ha nem szól – gondol bele a legrosszabba Marika. Mint mondja, a tüzet valószínűleg az okozta, hogy a villám belecsapott a kéménybe, és hogy még fűtöttek, hiszen május 3-án hideg volt. Hozza a hivatalos papírokat, mutatja, hogy a biztosító 139 ezer forintot ad, de ebből nem fog kijönni a kémény, a cserépkályha újraépítése és a lakás festése, hiszen a füstszagot még mindig érezni a szobákban. Annamária polcaira téved a szemünk, sok-sok angyalka mosolyog felénk.

– Mindenkitől angyalkát kapok ajándékba, mert tudják, hogy szeretem őket – ad magyarázatot. – Az angyalkák segítenek nekem, és figyelmeztetnek, hogy imádkozzak. Arra szoktam kérni Istent, hogy vigyázzon ránk, anyáékra, és engem is segítsen meg, hogy el tudjak indulni végre.

Annamária arra gondol, hogy úgy tudjon járni, mint bármelyik más ember. Mert most sajnos csak bottal, lassacskán megy a séta. De abban is reménykedik, hogy egyszer egy „jóképű fiatalembert fog majd magának”.

Kupakok

A családnak egyébként többen is segítenek. Az Abaújkér környéki településeken sokan gyűjtenek számukra műanyag kupakokat, amit pénzzé tudnak tenni. Ottjártunkkor is épp egyik segítőjük, a Sárospatakon élő Debreczeni Gézáné Katalin hozott több zsák és doboz kupakot. Katalin elmeséli, 4 éve ismerkedett meg a Sóvári családdal, amikor az egyik Abaújkéren élő ismerősét látogatta meg. Azóta megszervezte a gyűjtési akciót több településen is. Katalin egy kis plakátot is szerkesztett a kupakgyűjtéshez kapcsolódóan, ami ezzel a felhívással kezdődik: „Légy te is hétköznapi angyal!”.

Minden bizonnyal Katalin is a hétköznapi angyalok táborába tartozik, hiszen azt mondja, soha nem tud elmenni az elesett emberek mellett szó nélkül, úgy érzi, segítenie kell rajtuk.


Annamária kívánságai

Annamária elárulta legfőbb kívánságait is. Mivel ajándékba kapott számítógépe betegeskedik, nagyon örülne egy jól működőnek. Legfőbb vágya azonban az, hogy találkozzon Pataky Attilával, az Edda Művek énekesével, mert szereti a zenéjét. És álmodozik egy újabb jótékonysági koncertről is, aminek bevételéből könnyebb helyzetbe kerülhetne a családja. A Sóvári család havi bevétele 168 ezer forint. Ebből 40 ezret gyógyszerekre költenek, és miután a rezsit is kifizették, nem sok marad a megélhetésre. Kérjük kedves olvasóinkat, aki teheti, segítsen Annamáriának és családjának.

Számlaszámuk: OTP Bank 11773346-00182764 Sóvári Ferencné.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában